Πράσινο φως για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά μόνον μέχρι 1MW – Όλες οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ

Επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό μέχρι 1% ανά νομό. 

Ειδικότερα, το παραπάνω μέτρο περιλαμβάνεται μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που πρόκειται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις οποίες παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Σδούκου.

Με τη ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που γειτνιάζουν σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Τίθεται όμως όριο ισχύος 1 MW για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), ώστε, σύμφωνα με το υπουργείο, “να μην δούμε μεγάλα φ/β να μπαίνουν σε ΓΓΥΠ και να ενισχύσουμε την μικρή και διεσπαρμένη παραγωγή”

Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την ψήφιση του νόμου, θα καθοριστεί η συνολική ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα προσδιοριστούν οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών

Κατά τα λοιπά, σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, το νομοσχέδιο, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το energypress, προβλέπει τα εξής: 

  1. Κάλυψη της εκκρεμότητας με τις πληρωμές των πάρκων που έχουν υπογράψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ). Λόγω της παράτασης που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην ημερομηνία λειτουργίας του ΦΟΣΕΤΕΚ,  τα πάρκα αυτά έχουν σταματήσει να πληρώνονται έστω και με τον μεταβατικό τρόπο (90% της τιμής αναφοράς) από το τέλος Ιουνίου και μετά. Με τη ρύθμιση που θα έρθει στο Νομοσχέδιο, θα καλυφθεί το κενό και θα πληρωθούν αναδρομικά για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, με το ίδιο σύστημα του 90%. Εντός δύο μηνών από το νόμο θα πληρωθούν για το υπόλοιπο 10% από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα.
  2.  Δυνατότητα στις επενδύσεις ΑΠΕ που δεν τυγχάνουν ενίσχυσης, εάν το επιθυμούν να βγαίνουν στην αγορά χωρίς να είναι ενταγμένες σε κανένα πλαίσιο στήριξης και να πουλάνε το ρεύμα τους μέσω διμερών ή άλλων συμβολαίων. Αυτό σήμερα δεν επιτρέπεται. Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ. Έχουμε έτσι αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος σε έργα ΑΠΕ λόγω της διασφάλισης, χωρίς τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης, ανταγωνιστικών τιμών στην υφιστάμενη αγορά αλλά και στις αγορές του target model.
  3. Νομοθέτηση της δυνατότητας για τα μεγάλα πάρκα άνω των 250 μεγαβάτ να μην  μετέχουν στους διαγωνισμούς αλλά να αποζημιώνονται με ειδικό πλαίσιο στήριξης, με τη διαδικασία ατομικής κοινοποίησης στην Κομισιόν. Στον τομέα αυτό υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, μεταξύ των οποίων και εκείνα που συνοδεύονται από έργα διασυνδέσεων. Το κάθε ένα έργο από αυτά εκτιμάται ότι αποτελεί επένδυση μεγαλύτερης των 200 εκ. €
  4. Απεμπλοκή της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραγωγής για τα υβριδικά στα ΜΔΝ, από την απόφαση για την αποζημίωση με την οποία θα πληρώνονται τα έργα αυτά. Με τον τρόπο αυτό θα ξεμπλοκάρουν οι περίπου 170 σχετικές αιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την κοστολόγηση και ευρύτερα για το πλαίσιο στήριξης.

Ενεργειακές Κοινότητες

Ερωτώμενη σε σχέση με το πρόβλημα συμφόρησης που έχει δημιουργηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ από αιτήσεις υποψήφιων επενδυτών που ζητούν όρους σύνδεσης, η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων που ο νόμος τους δίνει προτεραιότητα. “Δεν έχουμε περιλάβει κάτι στο νομοσχέδιο διότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις”, είπε η Γενική Γραμματέας, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική ρύθμιση σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση των ενεργειακών κοινοτήτων, χωρίς όμως να “μπλοκάρει” το σύστημα για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Θωμάς, αυτά είναι τα πρώτα μέτρα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ΑΠΕ. Το δεύτερο νομοθετικό πακέτο θα έρθει στις αρχές του 2020 και το τρίτο προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους.

Σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, η ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ο ρόλος κάθε φορέα και ότι το δίκτυο φορτιστών θα ακολουθήσει το ανταγωνιστικό μοντέλο, θα μπορεί δηλαδή να αναπτυχθεί από διάφορους φορείς.

Σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΕΝ:

1.Ενεργειακή αποδοτικότητα

Με τη συγκρότηση επιτροπής επιταχύνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

 2.Χρηματοδότηση  Προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

  • Σηματοδοτείται η νέα προσέγγιση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων προβλέπουμε την χρηματοδότηση των παρεμβάσεων και από τις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO), οι οποίες θα βασίζονται στην εγγυοδοσία του Ταμείου Παρακαταθηκών κ Δανείων.
  • Έτσι, διευκολύνουμε την κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων σε έναν τομέα με μεγάλο δυναμικό στη χώρα μας, ο οποίος θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τους φιλόδοξους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που ολοκληρώνουμε το επόμενο διάστημα.

3. Κλάδος υποδομών ηλεκτροκίνησης

  • Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των Φορέων Εκμετάλλευσης υποδομών Φόρτισης Η/Ο (ΦΕΥΦΗΟ)
  • Τα συναρμόδια υπουργεία θα μπορούν πλέον να καθορίσουν τις σχέσεις μεταξύ ΦΕΥΦΗΟ και λοιπών φορέων της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο της βέλτιστης οργάνωσης και λειτουργίας αυτής.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά