Ενεργειακές κοινότητες: Μετά το Πάσχα η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – Αιτήματα υπό το νέο καθεστώς θα δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ

Όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, το αντικείμενο των ενεργειακών κοινοτήτων αναμένεται να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση και βιομάζα, μέχρι αποθήκευση και προμήθεια ενέργειας.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζει στην προώθηση και παροχή κινήτρων για τις ενεργειακές κοινότητες με αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ αλλά και την ηλεκτροκίνηση, κατηγορίες στις οποίες έτσι κι αλλιώς ανήκουν οι περισσότερες υπό δημιουργία κοινότητες.

Τα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνουν την μείωση των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών αλλά και, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την χρηματοδότηση των κοινοτήτων μέσω ΕΣΠΑ. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δημήτρης Τσέκερης, η κατανομή των 25 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος αναμένεται να γίνει μέσω συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων που θα υποβληθούν, αφού το διαθέσιμο ποσό εκτιμάται ότι δεν θα μπορεί να καλύψει πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

Η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το Πρόγραμμα μετά το Πάσχα.

Η συγκεκριμένη δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική εξέλιξη στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, αφού όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Γάκης, τομεάρχης ρυθμιστικών θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου ο Διαχειριστής θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήματα από ενεργειακές κοινότητες για net metering και εικονικό net metering, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει πλέον μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ως γνωστόν, με την υπουργική απόφαση θεσπίστηκε σειρά κινήτρων και ευνοϊκών διατάξεων για τις ενεργειακές κοινότητες.

Πηγή: www.energypress.gr, άρθρο του Χρήστου Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά