Ερευνητές συζήτησαν στο Ζάγκρεμπ για τη μεθοδολογία PSISMI για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Διεθνείς ενδιαφερόμενοι και ερευνητές συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα υποστηρίξουν τα νησιά της Μεσογείου, μέσω του PRISMI, μιας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εκπόνηση σεναρίων για την ένταξή τους στα ενεργειακά συστήματα των νησιών αυτών, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, ο κύριος στόχος του  έργου PRISMI “Promoting RES Integration for Smart Mediterranean Islands” είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης (με βάση μια διακρατική προσέγγιση), η οποία θα αξιολογεί και θα χαρτογραφεί το δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης σεναρίων ενσωμάτωσης τους στα νησιά της Μεσογείου.

Η εργαλειοθήκη θα υποστηρίξει την ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) σε 5 περιοχές μελέτης: στη χερσόνησο του Ακάμα (Κύπρος), στα νησιά Korčula & Vis (Κροατία), στο νησί Τήλος (Ελλάδα), στο νησί Favignana (Ιταλία) και στην περιοχή Gozo (Μάλτα).

Παράλληλα με τη δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου στο Ζάγκρεμπ, της Κροατία στις 11 – 12 Ιουλίου 2017, οργανώθηκε και ένα τεχνικό εργαστήρι δικτύωσης όπου έδωσαν το παρόν τους αρκετοί ενδιαφερόμενοι από πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς που υποστηρίζουν τα νησιά σε θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, τα έξυπνα δίκτυα, τα σχέδια δράσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέσα από την συζήτηση επιτεύχθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με τους εταίρους του έργου που αναμένεται να υποστηρίξουν τις μελλοντικές δραστηριότητες του έργου.

Επιπρόσθετα, τους επόμενους μήνες η εργαλειοθήκη θα πάρει την τελική της μορφή, και ως εκ τούτου προβλέπεται να διοργανωθούν 5 τοπικά εργαστήρια και συναντήσεις με στόχο να δοθεί στους τελικούς χρήστες η δυνατότητα να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τα αποτελέσματα του έργου (Εργαλειοθήκη, ΣΔΒΕ, δίκτυο συνεργατών του PRISMI).

Κατά τη διεξαγωγή του τελικού συνεδρίου του έργου, τον Απρίλιο του 2018 στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες από όλη την Μεσόγειο, να ανταλλάξουν απόψεις και να εντοπίσουν προοπτικές συνεργασίας.

 

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά