Εστάλη για ΦΕΚ η προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών ΑΠΕ – Μέχρι 5 Ιουνίου οι αιτήσεις, 2 Ιουλίου τα «χτυπήματα»

Ολοκληρώθηκαν από τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα τεύχη της προκήρυξης για τους τρείς πρώτους διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα εγκατασταθούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ, συνεπώς είναι ζήτημα ολίγων ημερών η ανάρτησή της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των διαγωνισμών η 2α Ιουλίου, όπως προβλεπόταν στο χρονοδιάγραμμα που είχε δημοσιοποιήσει η ΡΑΕ.

Ως καταληκτική ημερομηνία για τη υποβολή των αιτήσεων έχει οριστεί η 5η Ιουνίου, συνεπώς οι επενδυτές θα έχουν κάτι περισσότερο από ένα περίπου μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν τους φακέλους τους, ενώ και η ΡΑΕ έχει ελαχιστοποιήσει το χρόνο αξιολόγησής τους πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Οι διαγωνισμοί θα είναι για τρείς κατηγορίες έργων:

  1. Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
  2. Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.
  3. Αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι μεγάλοι φορείς των ΑΠΕ είχαν ζητήσει να πάνε λίγο αργότερα οι διαγωνισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά η ΡΑΕ θεωρεί ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς ξένους και εγχώριους παίκτες για το βαθμό ωριμότητας και την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.

Από τους αρμόδιους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ζητήθηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία ώριμων έργων ΑΠΕ κατηγοριοποιημένων ανά τεχνολογία (αιολικά και φωτοβολταϊκά), τα οποία να έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ ή να έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα ώριμα έργα δεν είναι πολλά και πάντως δεν μπορούν να φτάσουν στα πάνω όρια που είχε θέσει η ΡΑΕ, δηλαδή τα 300 MW στα αιολικά και τα 300 MW στα φωτοβολταϊκά.

Το τελευταίο διάστημα πάντως είναι πολλοί οι επενδυτές που έχουν προσέλθει στον ΑΔΜΗΕ (και στον ΔΕΔΔΗΕ) για να καταστήσουν ώριμα τα έργα τους. Με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης αναμένεται ότι  θα δημιουργηθούν «ουρές» στα γραφεία των Διαχειριστών από επενδυτές που θα σπεύσουν, μετά την προκήρυξη και μέχρι τη διενέργεια των διαγωνισμών, να πάρουν οριστικές προσφορές σύνδεσης.

Για την επίσπευση της παροχής προσφορών σύνδεσης αναμένεται να υπάρξει παρότρυνση από τη ΡΑΕ προς τους Διαχειριστές για κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων.

Αντίστοιχο πρόβλημα καθυστερήσεων θα δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών.

Επιστροφή των εγγυητικών

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι βαίνει προς ικανοποίηση το αίτημα που είχαν υποβάλλει οι φορείς των ΑΠΕ για επιστροφή των εγγυητικών επιστολών σε όσους επενδυτές συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς αλλά αποτύχουν να «περάσουν» τα έργα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ περί τα μέσα Μαϊου θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει την επιστροφή των εγγυητικών στους αποτυχόντες που το επιθυμούν. Η επιστροφή της εγγυητικής πάντως, θα συνεπάγεται και απώλεια των όρων σύνδεσης του έργου ώστε να μην καταλαμβάνει ηλεκτρική χωρητικότητα που εμποδίζει άλλους επενδυτές να προχωρήσουν τις δικές τους επενδύσεις. Πιθανόν να συνεπάγεται ακόμα και απώλεια της άδειας παραγωγής, δηλαδή ακύρωση του έργου.

Οι επενδυτές δεν προσέρχονται σήμερα για προσφορές σύνδεσης και εγγυητικές καθώς δεν θέλουν να προχωρήσουν σε έξοδα πριν δημοσιευθούν οι όροι της προκήρυξης που θα καθορίσουν την απόφασή τους για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά