ΕΥ: Ανέβηκε έξι θέσεις η Ελλάδα στην ελκυστικότητα για επενδύσεις ΑΠΕ

Η τελευταία έκδοση του Δείκτη ελκυστικότητας της ΕΥ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), Renewable energy country attractiveness index – RECAI, καταγράφει σχετικά μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις 10 κορυφαίες αγορές, καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η Κίνα και οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των 40 κορυφαίων αγορών του Δείκτη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί στην όγδοη θέση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit.

Σημαντική βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, κατά την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, και την 40η, στην οποία είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια. Η έκθεση σημειώνει ότι η χώρα μας μετακινείται προς μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία ως προς την τιμολόγηση των ΑΠΕ, καθώς προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,6GW, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου για 18% συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά έξι θέσεις αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, ενόψει της δέσμευσής μας να φθάσουμε στον στόχο της συμμετοχής 18% ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020. Η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της χώρας στις ΑΠΕ αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για αναπτυξιακούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Για να βελτιώσει περαιτέρω την ελκυστικότητά της η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα».        

Σταθερά στις πρώτες θέσεις ΗΠΑ και Κίνα

Ενώ οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κορυφώνονται, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής δασμών 30% στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες από την αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο χώρες διατηρούν τις θέσεις τους στον Δείκτη. Η χαμηλή κινητικότητα μεταξύ των υπολοίπων 10 κορυφαίων χωρών του Δείκτη, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Παρότι, η Ινδία ανεβαίνει μία θέση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, η πρόοδος προς τον στόχο των 100GW από ηλιακή ενέργεια έχει καθυστερήσει, λόγω της αβεβαιότητας στον τομέα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών. Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ υποχώρησαν κατά 46% σε ετήσια βάση το τρίτο τετράμηνο, λόγω του προβληματισμού για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit στις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις τιμές του εισαγόμενου εξοπλισμού.   

Αντίθετα, η τελευταία έκδοση του RECAI δείχνει ότι οι λιγότερο ώριμες αγορές, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, εμφανίζονται πιο έτοιμες να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές. Η Αργεντινή περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών της κατάταξης, με την κυβέρνηση να παρέχει πολιτική στήριξη σε ΑΠΕ. Η Αίγυπτος ανεβαίνει πέντε θέσεις, στη 15η του Δείκτη, με τη συνολική αιολική δυναμικότητά της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3GW έως το 2027. Την ίδια ώρα, η Σουηδία, υποχωρεί κατά 10 θέσεις, από την 22η στην 32η θέση, καθώς η μεγάλη προσφορά αιολικής ενέργειας οδήγησε σε πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των πράσινων πιστοποιητικών.

Κρίσιμης σημασίας η ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Ο Δείκτης RECAI υποδεικνύει περεταίρω πώς η τεχνολογία των ΑΠΕ και, ειδικότερα, η ανάπτυξη στα ηλεκτρικά οχήματα (electric vehicles – EVs), οδηγούν σε επιφυλακτικότητα των αγορών. Με τα EVs να θέτουν ως στόχο την ισοτιμία τιμής και αποδοτικότητας με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2025, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επενδύσεις τους, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα, τόσο ως προς το πόσο γρήγορα τα EVs θα αντικαταστήσουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης, αλλά και ως προς το πώς θα εξελιχθούν οι υποδομές φόρτισής τους.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά