Μέχρι τέλος Απριλίου βγαίνει η προκήρυξη για τους πρώτους διαγωνισμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών

Πυρετωδώς δουλεύουν τα στελέχη της ΡΑΕ προκειμένου, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης Σταθάκη, να βγάλουν εντός του Απριλίου την προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Με την προκήρυξη εντός του Απριλίου και με δεδομένο ότι χρειάζονται πέντε εβδομάδες για την πραγματοποίηση των διαγωνισμών, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Αρχή για διαγωνισμούς στις 2 Ιουλίου, ή έστω λίγες ημέρες αργότερα.

Οι διαγωνισμοί θα είναι για τρείς κατηγορίες έργων:

  1. Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
  2. Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.
  3. Αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Όπως προκύπτει από τις αναφορές της ίδιας της ΡΑΕ, έχουν ζητηθεί από τους αρμόδιους Διαχειριστές επικαιροποιημένα στοιχεία ώριμων έργων ΑΠΕ κατηγοριοποιημένων ανά τεχνολογία (αιολικά και φωτοβολταϊκά), τα οποία έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ ή έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης αρμοδίως.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την κατάρτιση των Προκηρύξεων, αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ που θα δημοπρατηθεί και προφανώς για τον επιμερισμό της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος της τεχνολογίας των Φωτοβολταϊκών σταθμών στις δύο κατηγορίες (μικρά και μεγάλα).

Συνεπώς, η δημοπρατούμενη ισχύς για κάθε κατηγορία θα καθοριστεί με τις Προκηρύξεις. Είναι όμως δεδομένο ότι η ΡΑΕ προτίθεται να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο επιμερισμός της ισχύος, αν είναι δυνατόν, δηλαδή, να «βγούν» 300 MW για αιολικά και 300 MW για φωοβολταϊκά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν αρκετά έργα ώστε να καλύπτεται ο κανόνας του +75% όσον αφορά το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού που έχει τεθεί.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι μεγάλοι φορείς των ΑΠΕ είχαν ζητήσει να πάνε λίγο αργότερα οι διαγωνισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά η ΡΑΕ θεωρεί ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς ξένους και εγχώριους παίκτες για το βαθμό ωριμότητας και την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.

«Το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εγκεκριμένο από την Ε.Ε. μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, εάν συνοδευθεί από επιτυχημένους και εντός χρονοδιαγραμμάτων διαγωνισμούς, θα προσελκύσει μεγάλο και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον» λέγεται χαρακτηριστικά.

Πήγη: energypress.gr, άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά