Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 15 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων

Βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποτελέσουν οι ενεργειακές κοινότητες, σχεδιασμός που θα συνοδευτεί με την άμεση προκήρυξη ενός προγράμματος ΕΣΠΑ 15 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης στην εισηγητική του ομιλία σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εχθές σε δημοσιογράφους για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ με μικρές κλίμακες και η αποκεντρωμένη παραγωγή από τους ίδιους τους παραγωγούς, το Υπουργείο προχώρησε στην θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων, γεγονός που αποτελεί «μεγάλη τομή» στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αυτή την στιγμή σε πάρα πολλές περιφέρειες, με τις αγροτικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς να ξεχωρίζουν για τις πρωτοβουλίες και την παρουσία τους. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο κομμάτι των δήμων, ενώ προς κατάκτηση παραμένει η επέκταση των κοινοτήτων στο πεδίο των επιχειρήσεων. 

Προς επίλυση βρίσκονται δύο σημαντικές εκκρεμότητες όπου η διευθέτησή τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και εδραίωση των ενεργειακών κοινοτήτων στην χώρα μας. Το ένα ζήτημα είναι η χρηματοδότηση, με τον Υπουργό να εξαγγέλλει ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ «που θα δώσει ώθηση» για την περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων. Ο άλλος αστερίσκος είναι τα θεσμικά τιμολόγια που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, θα περάσουν κανονικά και θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες.

Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2019 θα είναι το έτος των ενεργειακών κοινοτήτων.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά