Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Το κόστος και η ανταγωνιστικότητα βάζουν την αιολική ενέργεια στην πρώτη θέση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GLOBAL WIND ENERGY COUNCIL G.W.E.C.

Σήμερα η αιολική ενέργεια είναι η πιο ανταγωνιστική τεχνολογία σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες αγορές παγκοσμίως.

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) δημοσίευσε την ετήσια Έκθεση για την κατάσταση της Αιολικής αγοράς ενέργειας παγκοσμίως.  Η έκθεση καταδεικνύει μια ώριμη βιομηχανία που ανταγωνίζεται επιτυχώς, ακόμη και ενάντια σε σημαντικά επιδοτούμενες παραδοσιακές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

 

Η εμφάνιση υβριδικών αιολικών/ηλιακών συστημάτων, η πιο εξελιγμένη διαχείριση του δικτύου και η ολοένα πιο προσιτή αποθήκευση αρχίζουν να περιγράφουν την εικόνα για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα.

 

Περισσότερο από 52GW καθαρής, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αιολικής ενέργειας προστέθηκαν το 2017, φέρνοντας συνολικά το ύψος των εγκαταστάσεων σε 539 GW παγκοσμίως.

Με νέα ρεκόρ σε Ευρώπη, Ινδία και τον κλάδο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, οι αγορές θα συνεχίσουν την ταχεία ανάπτυξη και το 2018. Η Παγκόσμια αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων σημείωσε άνοδο ρεκόρ όλων των εποχών 95%.

 

«Η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να ηγείται της προσπάθειας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και συνεχίζει να υπερνικά  τον ανταγωνισμό χάρη στις τιμές της, την επίδοση της και την αξιοπιστία της”, δήλωσε ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του GWEC. “Τόσο τα χερσαία όσο και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι το κλειδί για τον καθορισμό ενός αειφόρου ενεργειακού μέλλοντος

 

Οι δραματικές μειώσεις των τιμών τόσο για την χερσαία όσο και για την υπεράκτια αιολική ενέργεια εξακολουθούν να προκαλούν έκπληξη. Οι αγορές στο Μαρόκο, την Ινδία, το Μεξικό και τον Καναδά κυμαίνονται στην περιοχή των 0,03 US $ / kWh, με πρόσφατο μεξικάνικο διαγωνισμό να φέρνει τιμές πολύ χαμηλότερες από 0,02 δολάρια ανά kWh.

 

Εν τω μεταξύ, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είχε τις πρώτες προσφορές χωρίς «επιδοτήσεις» σε διαγωνισμούς στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, με προσφορές για σχεδόν 2 GW νέας υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η πενταετής κυλιόμενη πρόβλεψη της GWEC εκτιμά ότι η αγορά του 2018 θα βρίσκεται σε επίπεδο παρόμοιο με του 2017, καθώς οι κυρίαρχες αγορές της Ε.Ε. στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν μειώσεις λόγω των μεταβαλλόμενων ρυθμιστικών πλαισίων και η αγορά της Ινδίας θα μειωθεί προσωρινά λόγω ενός «χάσματος πολιτικών» μεταξύ των παλαιών και των νέων συστημάτων, αλλά ο τομέας θα επανέλθει σε σημαντική ανάπτυξη το 2019, θα περάσει το ορόσημο των 60 GW το 2020 και θα συνεχίσει να κινείται προς τα πάνω για να φτάσει συνολικά τα 840 GW το 2022.

 

«Έχουμε μια αγορά σε απογείωση στην Αργεντινή, μια επιστροφή σε καλές επιδόσεις στη Νότιο Αφρική, το Μεξικό στα πρόθυρα δραματικής ανάπτυξης και μια ισχυρή αγορά να χτίζεται στην Ινδία», δήλωσε ο Sawyer.«Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες οι οποίες μόλις αρχίζουν να υλοποιούνται στη Ρωσία, το Βιετνάμ και ακόμη και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια εξαπλώνεται σαν «πυρκαγιά» σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των επίμονων πρωτοπόρων προσπαθειών της Ευρώπης να φέρει την τεχνολογία σε επίπεδα ανταγωνιστικού κόστους

 

Η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι το 2020, και πιθανώς και πέραν αυτής, και η Βραζιλία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, αν και με έναν νέο ανταγωνιστή, την Αργεντινή. Νέες αγορές συνεχίζουν να εμφανίζονται στην Αφρική και την Ασία, αν και η Κίνα θα συνεχίσει να είναι η κυρίαρχη αγορά παγκοσμίως, αλλά με λιγότερο θεαματική ανάπτυξη από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία.

Τα επίπεδα διείσδυσης της αιολικής ενέργιας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Δανία κάλυψε το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας της από τον άνεμο το 2017, και η Ουρουγουάη περισσότερο από 30%. Το 2017, ο αέρας κάλυψε το 11,6% της ισχύος της ΕΕ, με επικεφαλής τη Δανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στο 24% και την Ισπανία και τη Γερμανία μόλις κάτω από το 20%. Τέσσερεις πολιτείες των ΗΠΑ αντλούν περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως και η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας και ορισμένα κρατίδια στη Γερμανία.

«Με γνώμονα τη βελτίωση της οικονομικότητας της αιολικής ενέργειας, αι σε συνδυασμό με την ηλιακή και την αποθήκευση, το πλαίσιο ενός 100% συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται σαφές”, κατέληξε ο Sawyer.»

 

Κατεβάστε την έκθεση εδώ

Παραρτήματα

Market forecast 2018-2022
Cumulative market forecast by region 2018-2022
Annual market forecast by region 2018-2022
Top ten global new installed capacity
Top ten global cumulative capacity
Global cumulative offshore wind capacity by country

 

Πηγή: www.emc2.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά