Αιολικά Πάρκα: Άνεμος κοινωνικής οικονομίας στην Ένωση Αγρινίου

Ξεκινούν από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου οι αιτήσεις εγγραφής στις Ενεργειακές Κοινότητες, για όσους επιθυμούν να μετέχουν στο επενδυτικό σχέδιο των αιολικών έργων, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Ενέργειας: Δημιουργήσαμε το πλαίσιο για να είναι υπόθεση της τοπικής κοινωνίας οι ενεργειακές επενδύσεις.

Ένωση Αγρινίου: Αξιοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε. Και αλλάζουμε την εικόνα του τόπου.

Στη μεγάλη αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου (που αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τις πολλές εκατοντάδες των πολιτών που θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση) πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η ημερίδα που διοργάνωσε ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και οι Ενεργειακές Κοινότητες «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμόεσσα Ακαρνανία», με θέμα την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου των 34 έργων στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 168Mw, που έχουν δρομολογηθεί.

Όπως με έμφαση επισημάνθηκε από τους ομιλητές, το όλο εγχείρημα έχει διττό χαρακτήρα:

Την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα («να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του αέρα, για να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας περισσότερο καθαρό αέρα») και ταυτόχρονα τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, ώστε να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε τη φτώχεια μας και να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε και ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Δημήτρης Τσέκερης στην τοποθέτησή του (ο υπουργός Γ. Σταθάκης δεν παρέστη λόγω σοβαρής ανειλημμένης υποχρέωσης), οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί και έχουν ως βασική τους αρχή τη διάχυση του οφέλους στα µέλη της ενεργειακής κοινότητας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Το στοιχείο της τοπικότητας είναι κεντρικό στο σχεδιασμό τους, καθώς βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα. Και αυτό ακριβώς ξεκίνησε με την ημερίδα που μόλις ολοκληρώθηκε…

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σε αυτά τα οφέλη αναφέρθηκαν τόσο ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Βαρεμένος, δηλώνοντας ότι είναι και θα είναι παρών σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Βασίλης Φωτάκης κατά το χαιρετισμό που απηυθύναν στην εκδήλωση, εστιάζοντας αμφότεροι στη δυνατότητα μετάβασης πλέον σε αποκεντρωμένες, αποδοτικότερες και καινοτόμες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά, η οποία σχολίασε την εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών ως ένα απολύτως αισιόδοξο για τον τόπο μήνυμα.

Ο σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Τσέκερης, παρουσίασε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο και εξήγησε ότι με τον Ν. 4513/2018 υιοθετείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής

ενέργειας από Α.Π.Ε. από τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας έτσι τις ίδιες ενεργό μέρος στην προώθηση των Α.Π.Ε στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 18% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας µε βάση την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, µε υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και µε το βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, επικεντρώθηκε στα βασικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του επενδυτικού σχεδίου για την Αιτωλοακαρνανία, κάνοντας λόγο για ένα νέο, σημαντικό και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τον τόπο.

Εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο προηγήθηκε η συστηματική δουλειά ετών και δεν παρέλειψε, φυσικά, να επισημάνει ότι αυτή η επένδυση δεν θα ήταν ποτέ εφικτή αν δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο-εργαλείο

ενεργειακής ανάπτυξης, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να μπορούν όλοι όσοι το επιθυμούν να συμμετέχουν και το

όφελος να μην αφορά κάποιον μεγαλοεπενδυτή ενδεχομένως, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας:

«Με αυτή την επένδυση πάμε μπροστά. Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διασφαλίζουμε εισόδημα για τον τόπο, για όλους εσάς που θα μπείτε ως μέλη στις Ενεργειακές Κοινότητες. 

Καταθέσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα το μεγαλύτερο ενεργειακό σχέδιο στη χώρα. Δεν είναι ένα σχέδιο που αφορά την Ένωση, δεν είναι μια “κλειστή” επένδυση. Μας αφορά όλους. Αφορά την Αιτωλοακαρνανία συνολικά. Το έχουμε ξανακάνει με τα φωτοβολταϊκά, επενδύοντας τότε, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, περισσότερα από εκατό εκατομμύρια. Τότε, κάποιοι δεν μας πίστεψαν, δεν ακολούθησαν.

Οι περισσότεροι από πεντακόσιοι που το έκαναν όμως, έχουν σήμερα ένα σταθερό εισόδημα. Σήμερα, είναι οι ίδιες οι εξελίξεις που μας δείχνουν το δρόμο. Και αν δεν είμαστε όλοι εμείς που θα επενδύσουμε στις ΑΠΕ, θα το κάνουν άλλοι για εμάς. Και το όφελος δεν θα είναι της κοινωνίας».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επενδυτικού σχεδίου παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο Μηχανοργάνωσης και Επιδοτήσεων της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννη Κάτρη, με χάρτες και επεξηγηματικά διαγράμματα, που αποτύπωναν όλη την εξέλιξη, μέχρι την ολοκλήρωσή του, αλλά και την οικονομική απόδοση για όσους μετέχουν.

Συμπληρωματικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kiefer TEK και τεχνικός σύμβουλος υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου κ. Χρήστος Πετρόχειλος εξήγησε τα στάδια υλοποίησης, καλώντας κάθε αρμόδιο να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα, αίροντας τα όποια πιθανά εμπόδια.

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να κάνουν δικό τους το έργο.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν αναλυτικότερα να ενημερώνονται για το διαδικαστικό σκέλος και να υποβάλουν την αίτηση εγγραφής τους στο ειδικό Τμήμα που από την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23.

Για να δείτε  video από την παρουσίαση πατήστε εδώ.

Πηγή: www.agriniotimes.gr

 

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά