Πρώτη ύλη και από περιοχές πέραν των 30 χιλιομέτρων θα μπορούν να παίρνουν οι μονάδες βιοαερίου

Θετικά διάκειται η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα των ιδιοκτητών μονάδων βιοαερίου για προμήθεια πρώτων υλών από περιοχές και πέραν της ακτίνας των 30 χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος έχει κατανοήσει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που έχει τεθεί υπόψη του από το Σύνδεσμο Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ), καθώς και το σκεπτικό που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΥΠΕΝ η σχετική ρύθμιση.

Αυτό που μένει ακόμα να διακριβωθεί, είναι αν το ΥΠΕΝ θα αποδεχθεί τελικά το αίτημα του ΣΠΕΒ το ποσοστό πρώτων υλών εκτός της ζώνης των 30 χλμ να φτάνει το 20% ή θα προσδιοριστεί ποσοστό μικρότερο από αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ φαίνεται να προκρίνει μια μέση λύση, με το ποσοστό να προσδιορίζεται σε 10%.

Το σκεπτικό του ΣΠΕΒ

Με βάση το νόμο 4496/2017, οι μονάδες βιοαερίου σε γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να προμηθεύονται πρώτη ύλη από περιοχές εντός ακτίνας 30 χλμ. από τη θέση της μονάδας.

Ο περιορισμός αυτός, όμως, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν ανακύψει πλέον από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι λειτουργούσες μονάδες βιοαερίου, όπως εξηγεί ο ΣΠΕΒ.

Η συνεχής ανάπτυξη του κλάδου τροφοδοτείται πλέον και από την αποδεδειγμένη προσφορά του στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα, με ταυτόχρονη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων βιοαερίου απαιτούν τη συλλογή και διάθεση αποβλήτων από παραγωγικές επιχειρήσεις.

Όμως, όπως τονίζει ο ΣΠΕΒ, πρώτες ύλες με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις βιοαερίου (π.χ. τυρόγαλο, κατσίγαρος, απόβλητα από οινοποιία, ιχθυοκαλλιέργειες, υπεραγορές και μεταποιητικές μονάδες), για τις οποίες υπάρχει μεγάλη προσφορά, πολύ συχνά βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χλμ. από τις θέσεις των μονάδων βιοαερίου.

Προκειμένου να δοθεί μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ) έχει επεξεργαστεί και υποβάλει στο ΥΠΕΝ πρόταση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα προμήθειας επιπλέον πρώτων υλών για τις μονάδες βιοαερίου σε ποσοστό 20% του συνόλου από περιοχές πέραν των 30 χλμ. από τη θέση των μονάδων.

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες του ΣΠΕΒ, για μια μονάδα βιοαερίου 500kW απαιτούνται περίπου 30000 τόνοι συνολικής εισερχόμενης πρώτης ύλης το χρόνο. Η προμήθεια των 6000 εξ αυτών (δηλ. ποσοστό 20%) από μεταποιητικές επιχειρήσεις εκτός της ακτίνας των 30 χλμ αποτελεί μια ρεαλιστική ποσότητα, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΠΕΒ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βιοαερίου θα μπορούν έτσι να λειτουργούν νομότυπα και παράλληλα να αντιμετωπίζονται ως μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Όπως, εξάλλου, σημειώνει ο ΣΠΕΒ, η διαμόρφωση του ποσοστού προμήθειας πρώτων υλών εκτός των 30 χλμ σε ποσοστό 20% δεν αναιρεί τον αγροτικό χαρακτήρα της γης υψηλής παραγωγικότητας, δεδομένου ότι το 80% των πρώτων υλών της εκάστοτε μονάδας θα προέρχεται από τις γειτονικές περιοχές.

Πηγή: energypress.gr, άρθρο της Γιάννας Παπαδημητρίου

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά