Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Από 10MW πήγε στα 20 MW το όριο για τα φωτοβολταϊκά – Το πλήρες κείμενο της Υπ. Απόφασης

Μια σημαντική αλλαγή για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, η οποία επηρεάζει όμως και τα αιολικά καθώς έργα των δυο τεχνολογιών θα συμμετέχουν και από κοινού σε διαγωνισμούς, περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ σχετικά με τους όρους των διαγωνισμών ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση αλλάζει το όριο που είχε προτείνει η ΡΑΕ όσον αφορά τη δυναμικότητα των σταθμών που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά και από 10MW  το κάνει 20MW.

Δηλαδή στο διαγωνισμό για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά θα ανταγωνίζονται έργα που θα ξεκινούν από 1MW και θα φτάνουν στα 20MW. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή αυτή έγινε για να μπορέσουν να συμμετάσχουν κάποια έργα που η δυναμικότητά τους βρίσκεται ανάμεσα στα 10 και τα 20MW και τα οποία αλλιώς θα έπρεπε να περιμένουν τη διενέργεια του κοινού διαγωνισμού. Εκεί όμως θα υποχρεώνονταν να ανταγωνιστούν πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα αλλά και πολύ μεγάλα αιολικά.

Με βάση την αλλαγή που έκανε το ΥΠΕΝ, στο μικτό διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν φωτοβολταϊκά πάνω από 20 MW. Στην πράξη τέτοια έργα είναι λίγα και μάλιστα είναι… πολύ μεγάλα.

Ο λόγος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες της τάξης των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και ένα αντίστοιχο σύμπλεγμα έργων (με σημείο κοινής σύνδεσης, συνεπώς λογιζόμενο ως ένα έργο) της Juwi που έχει εξαγοράσει τις άδειες της sun edison επίσης στη Δυτική Μακεδονία.

Υπάρχουν επίσης λίγα ακόμα μεγάλα έργα που ήταν στο παρελθόν ενταγμένα στο fust track

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα διενέργειας των διαγωνισμών, οι πρώτοι τρείς ξεχωριστοί διαγωνισμοί (για τα αιολικά, για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και για τα μικρά φωτοβολταϊκά) εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.

Για τον κοινό διαγωνισμό, η προσπάθεια είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018, το πιθανότερο ωστόσο, με βάση τη δυσκολία που έχει η προετοιμασία του, είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Διαβάστε ολόκληρες τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις.

Η πρώτη αφορά τις κατηγορίες των έργων προς δημοπράτηση, και η δεύτερη τους όρους των διαγωνισμών.

 

Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά