Σταθάκης: Προχωράμε συντεταγμένα για την ενεργειακή μετάβαση

Πριν από λίγες ημέρες (11 Δεκεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στο πλαίσιο του «Πακέτου Καθαρής Ενέργειας για Όλους» την έναρξη της λειτουργίας της Πλατφόρμας για τη Μετάβαση των Περιοχών με Άνθρακα (Coal Regions in Transition Platform). Στόχος της Πλατφόρμας είναι η ανάπτυξη πολιτικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στήριξης των λιγνιτικών περιφερειών για την σταδιακή τους απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα με χρονικό ορίζοντα το 2021-2030.

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας κήρυξε σε εκδήλωση στο Στρασβούργο ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, παρουσία του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επιτρόπου Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, και της Κορίνα Κρέτσου, επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη στήριξη του διαρθρωτικού μετασχηματισμού, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες λύσεις και όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση. «Στόχος μας είναι να δούμε κάθε περιοχή να αποκομίζει οφέλη από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και προωθώντας τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Η Πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή από την στιγμή που εκεί είναι εγκατεστημένα τα 12 από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για την απόσυρση λιγνιτικού δυναμικού λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων από τις 7 μονάδες που θα αποσυρθούν έως το 2027, οι 6 βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια (Καρδιά 1, 2, 3 και 4, Αμύνταιο 1 και 2).

Σε αποκλειστική δήλωσή του στη Euractiv.gr, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε την στόχευση της αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος σε μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη κατεύθυνση για τις λιγνιτικές περιοχές. «Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην πλήξει περιοχές που μεγάλο μέρος της οικονομίας τους βασίζεται στην παραγωγή λιγνίτη» είπε ο κ. Σταθάκης. «Η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος» προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, σαράντα μία περιφέρειες σε 12 κράτη μέλη εξορύσσουν ενεργά άνθρακα, παρέχοντας άμεση απασχόληση σε περίπου 185.000 πολίτες ωστόσο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 70% μεταξύ του 2008 και του 2014.

 

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά