Τεχνολογικά εφικτό ενεργειακό μείγμα 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το μεγάλο ζητούμενο η πολιτική βούληση

H διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα, καθιστά εφικτό ένα ενεργειακό σύστημα που θα τροφοδοτείται κατά 100% από τις ΑΠΕ, σύμφωνα με έναν “Ενεργειακό Άτλαντα” που δημοσιεύθηκε χθες από τους “Φίλους της Γης Ευρώπης” (FRIENDS OF THE EARTH EUROPE), το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (HEINRICHBÖLLSTIFTUNG EUROPEAN UNION), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παραγωγών ΑΠΕ ( EUROPEAN RENEWABLE ENERGIES FEDERATION (EREF) και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα (Green European Foundation), σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχε και το emc2.

 

energy atlas 1

Η καινούρια έκθεση, η οποία αποτελεί μια μοναδική και περιεκτική καταγραφή  των κυριότερων δεδομένων και στατιστικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, με δεδομένα ανά χώρα, αποκαλύπτει την εντυπωσιακή πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ΑΠΕ και σκιαγραφεί το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους συντάκτες της έκθεσης:

 

  • Η διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα, καθιστά εφικτό ένα ενεργειακό σύστημα που θα τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – με έξυπνες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, διασυνδέσεις και με συστήματα διαχείρισης ζήτησης να συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πρόκλησης της μεταβλητότητας του ενεργειακού εφοδιασμού από Α.Π.Ε.
  • Οι πόλεις και οι “ενεργειακοί πολίτες”  βρίσκονται στο προσκήνιο της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης – μιας μετάβασης που αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα και την αποκέντρωση της παραγωγής. Περίπου 1.000 τοπικοί άρχοντες έχουν δεσμευτεί οι πόλεις τους να έχουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ περίπου το 42% των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στη Γερμανία ανήκουν σε πολίτες ή συνεταιρισμούς
  • Σήμερα παρατηρείται ένας οικονομικός μετασχηματισμός, με περισσότερους Ευρωπαίους να απασχολούνται σε καλά αμειβόμενες και ασφαλείς θέσεις στον τομέα των ΑΠΕ, παρά στις βιομηχανίες άνθρακα.
  • Η συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων ευνοούν την ενεργειακή μετάβαση σε όλη τη Γηραιά ήπειρο -ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη δράση ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα ως πρωτοπόρος στις ΑΠΕ – προς το παρόν βρίσκεται πίσω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. 

energy atlas 2

Η Molly Walsh, ακτιβίστρια της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια

“Η αύξηση των αυτόνομων μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ που ανήκουν σε πολίτες, προαναγγέλλει ένα δυναμικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος – διεκδικούμε την ενέργεια από τους Ενεργειακούς Κολοσσούς, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε τις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να καταργήσουν τους κανόνες που ευνοούν τα ρυπογόνα ενεργειακά μονοπώλια και να υποστηρίξουν τους πολίτες οικοδομώντας ένα 100% ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον.”

e atlas 3

Ο Claude TurmesEευρωβουλευτής και σκιώδης εισηγητής για το πακέτο της ΕΕ “Καθαρή Ενέργεια για όλους” (EU CleanEnergy Package), δήλωσε:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ενεργειακής αποδοτικότητας, των ανανεώσιμων πηγών και των έξυπνων δικτύων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της μετάβασης έχει ακόμη πολύ δρόμο, καθώς χρειάζεται να αναπτύξουμε μια σημαντική εγχώρια αγορά για την πράσινη τεχνολογία. Ο Ενεργειακός ‘Άτλας έρχεται τη σωστή στιγμή ώστε να διαφωτίσει τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής για το σημαντικό διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας: να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες, να συνεισφέρουμε στην ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.”

 

atlas 4
 

Η Ellen Ueberschär, Πρόεδρος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, δήλωσε:

“Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνον ως ένα κοινό Ευρωπαϊκό έργο. Με μια πανευρωπαϊκή διασύνδεση οικονομικών τομέων, αγορών και τοπικών υποδομών θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του Ευρωπαϊκού ταξιδιού με προορισμό ένα 100% ανανεώσιμο ενεργειακό σύστημα. Η ενεργειακή μετάβαση είναι, επίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη να επανεδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της στους τομείς της προστασίας του κλίματος και της πράσινης καινοτομίας.”

 

atlas 5

 

Ο Dörte Fouquet, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών ΑΠΕ (EREF), δήλωσε:

“Ο Ενεργειακός Άτλας επιβεβαιώνει ότι ένα ενεργειακό σύστημα από 100% ΑΠΕ στην Ευρώπη είναι εφικτό. Εντούτοις, οι προτεινόμενοι στόχοι για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση ως το 2030, σύμφωνα με το ενεργειακό πακέτο “Καθαρή Ενέργεια για όλους”, είναι αρκετά μετριοπαθείς, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς το μειούμενο κόστος των τεχνολογιών αυτών αλλά και τη διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει άμεσα να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στα πλαίσια της Συνθήκης των Παρισίων.”

Πηγή: www.e-mc2.gr – άρθρο του Γιάννη Τσιπουρίδη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά