Διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση για τη χωροθέτηση των μονάδων βιοαερίου στα Ιωάννινα και στη Ζίτσα

Για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδων βιοαερίου και παραγωγής ενέργειας μέσω της επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος είχε διαδοχικές συναντήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου Ζίτσας, τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και εκπροσώπους της εταιρείας kIEFER TEK ΕΠΕ.

Οι συναντήσεις αυτές αφορούσαν την ιεραρχική προσφυγή κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου (2MW έκαστη) στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις ότι η εξέταση της ιεραρχικής προσφυγής αφορά στην ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εν λόγω μονάδων και η εξέταση αυτή θα είναι ενδελεχής, ακριβής και δίκαιη. Εξάλλου, το θεσμικό πλαίσιο της χώρας έχει ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, τα όρια των εκπεμπόμενων ρύπων και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου, έτσι ώστε αυτές οι μονάδες να επιλύουν και όχι να δημιουργούν επιπτώσεις και προβλήματα στο περιβάλλον.

Παράλληλα με την εξέταση της προσφυγής από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, και ανεξάρτητα του αποτελέσματός της, ο Aν. ΥΠΕΝ ζήτησε από όλους τους φορείς, την επιχείρηση  και τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής να συμβάλουν ώστε να γίνει ουσιαστική και διαφανής συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις των μονάδων αυτών, που αποτελούν Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και για το σημαντικό και άλυτο ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης ανεπεξέργαστων κτηνοτροφικών αποβλήτων και άλλων μορφών βιομάζας στο περιβάλλον, κάτι που δημιουργεί ρύπανση, δυσοσμία και κινδύνους για τη δημόσια υγεία στο ευρύτερο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Για τον λόγο , με επιστολή του σήμερα προς τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και προς τον Δήμαρχο Ζίτσας κ. Πλιάκο, ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, με θέμα την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών όλων των επιπέδων από την ενδιαφερόμενη εταιρεία για τις παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των μονάδων, καθώς και για τα μέτρα περιβαλλοντικής και αντιρρυπαντικής προστασίας.

Πηγή: energypress.gr

 

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά