Ο ΛΑΓΗΕ αναλαμβάνει το ρόλο του ΦΟΣΕΤΕΚ (τελευταίο καταφύγιο) για τους σταθμούς ΑΠΕ του νέου μοντέλου

Οι σταθμοί ΑΠΕ οι οποίοι θα εγκατασταθούν με βάση το καινούργιο μοντέλο που μπαίνει σε εφαρμογή με τους πρώτους διαγωνισμούς που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου, είναι στην πραγματικότητα υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) προκειμένου να τους παράσχουν την υπηρεσία πρόβλεψης στην Ημερήσια Αγορά και την υπηρεσία της εξισορρόπησης.

Ήδη οι πρώτοι ΦΟΣΕ έχουν αναγγείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο ο νόμος προβλέπει και τον ορισμό Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ). Ο εν λόγω Φορέας θα έχει την εκπροσώπηση των κατόχων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίοι δεν θα εκπροσωπούνται για οποιονδήποτε λόγο από άλλους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.

Την απόφαση για τον ορισμό του φορέα που θα έχει το ρόλο του ΦΟΣΕΤΕΚ την παίρνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ θα βγάλει σε διαβούλευση τη γνώμη της, με την οποία προτείνεται το ρόλο του ΦΟΣΕΤΕΚ να έχει ο ΛΑΓΗΕ.

Στη γνωμοδότηση θα καθορίζονται επίσης οι χρεώσεις που θα επιβάλει ο ΛΑΓΗΕ ως ΦΟΣΕΤΕΚ στους ιδιοκτήτες σταθμών ΑΠΕ που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φιλοσοφία των χρεώσεων περιλαμβάνεται η δημιουργία αντικινήτρου για την παραμονή ενός σταθμού ΑΠΕ στον ΦΟΣΕΤΕΚ. Δηλαδή όσο περισσότερο διάστημα παραμένει «πελάτης» του ΦΟΣΕΤΕΚ, τόσο μεγαλύτερα τιμολόγια θα πληρώνει. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στην Ευρώπη, όπου εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μοντέλο, διότι η πρόθεση είναι ο Φορέας να λειτουργεί πράγματι ως «τελευταίο καταφύγιο» και όχι ως πρώτη επιλογή.

Πηγή: energypress.gr, άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

 

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά