Ο Σάκης Ρουβάς στη ΡΑΕ για βιοαέριο και ΑΠΕ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Νίκο Μπουλαξή και άλλα στελέχη είχε ο διάσημος καλλιτέχνης. Δημιούργησε Σύνδεσμο εκπροσώπησης των παραγωγών βιοαερίου. Μετά τη μονάδα στην Καρδίτσα ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση.

Ο Σάκης Ρουβάς μπαίνει πιο δυναμικά στο χώρο των ΑΠΕ, προγραμματίζοντας δεύτερη επένδυση στο βιοαέριο αλλά και δημιουργώντας και Σύνδεσμο εκπροσώπησης των παραγωγών, τον ΣΠΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο σούπερ σταρ της ελληνικής ποπ μουσικής έχει κάνει ήδη τις προαναφερόμενες κινήσεις, ενώ μάλιστα την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή (φωτ.) και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τον κλάδο του βιοαερίου, ενώ αντάλλαξαν κι απόψεις, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, και γύρω από τις νομοθετικές εξελίξεις που ετοιμάζονται στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν (χειμερινό πακέτο).

Τον κ. Ρουβά συνόδευε και ο Χρήστος Πετρόχειλος πρόεδρος του ΣΠΕΒ και γενικός διευθυντής της εταιρίας Kiefer που κατασκευάζει και την μονάδα του τραγουδιστή στους Σοφάδες Καρδίτσας.

Ο κ. Πετρόχειλος μιλώντας στο Euro2day.gr κάνει γνωστό ότι «με τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΡΑΕ συζητήσαμε για το πλαίσιο των παραγωγών βιοαερίου. Οι πληρωμές τους από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνονται με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων παραγωγών ΑΠΕ κι ενώ πρόκειται για επενδύσεις, οι οποίες λειτουργούν αδιαλείπτως κι απασχολούν και προσωπικό».

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα διοικητικά εμπόδια που υπάρχουν στις επενδύσεις και πιο συγκεκριμένα στην αδειοδότηση των μονάδων του βιοαερίου. Κάτι που άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Σάκης Ρουβάς καθώς η επένδυση που έκανε στους Σοφάδες της Καρδίτσας έχει ξεκινήσει από το 2013: «Πρόκειται για έργα (σ.σ. μονάδες βιοαερίου) τα οποία κατασκευάζονται σε μόλις έξι μήνες…», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΒ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν αυτές οι επενδύσεις.

Ο Σάκης Ρουβάς μέσω της εταιρίας του “SK Κτηνοτροφική Α.Ε.” κατασκευάζει στην Καρδίτσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος 500 KW. Η δυναμικότητα της είναι η αδρανοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων 20.000 τόνων ετησίως με τα οποία θα παράγεται θερμότητα, και θα χρησιμοποιείται σε υδροπονικό θερμοκήπιο της ίδιας εταιρίας. Παράλληλα, θα παράγεται και ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο. Η μονάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Στελέχη της ΡΑΕ, που συναντήθηκαν με τον Σάκη Ρουβά, επισημαίνουν πως είχαν απέναντι τους έναν επιχειρηματία, ενήμερο για τα θέματα βιοαερίου αλλά και των ΑΠΕ, ενώ οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες.
Ο Σάκης Ρουβάς, με τη δραστηριοποίηση του στο χώρο της πράσινης ενέργειας επιδιώκει να συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ετοιμάζει και δεύτερη επένδυση στο βιοαέριο. Η ακριβής τοποθεσία, για την ώρα δεν αποκαλύπτεται, παρά μόνο ότι θα είναι στη Δυτική Ελλάδα.

 

Ο ΣΠΕΒ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ – SPEBIO) απαριθμεί 25 μέλη – παραγωγοί βιοαερίου συνολικής ισχύος 15 MW. Ισχυρό μέγεθος όταν όλη η αγορά βιοαερίου δεν ξεπερνά τα 17 MW.

Ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις που αφήνει το βιοαέριο στην οικονομία και την κοινωνία είναι:

1. Θεωρείται σταθμός βάσης με αδιάλειπτη παραγωγή και βρίσκεται κοντά στις περιοχές με καταναλώσεις, όχι όπως άλλες απομακρυσμένες ΑΠΕ.

2. Σχεδόν το 50% του κόστους της μονάδας προέρχεται από την εγχώρια αγορά και ειδικότερα σε μονάδες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χωνευτών. Μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι από τις λίγες ΑΠΕ που κατέχουν τόσο μεγάλο ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης και αποδιδόμενο Φ.Π.Α. για το κράτος. Επίσης δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό εισφορών στο ΙΚΑ λόγω του μεγάλου όγκου κατασκευών.

3. Αδρανοποιούν απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, βιομηχανίας τροφίμων, βοηθώντας ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

4. Παράγουν μεγάλες ποσότητες θέρμανσης οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες με πολύ μικρό κόστος.

5. Σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, περίπου πέντε ανά μονάδα 500 kW. Μαζί με τις μεταφορές που απαιτούνται φτάνουν περίπου τις δέκα θέσεις ανά μονάδα 500 kW. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση κατασκευής οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις πενήντα και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκεί η κατασκευή.

6. Ανεξαρτήτως πρώτης ύλης οι μονάδες βιοαερίου χρειάζονται και ένα μικρό ποσοστό φυτικής ύλης το οποίο προμηθεύονται από αγρότες γειτονικών χωραφιών βοηθώντας για ακόμη μία φορά τον πρωτογενή τομέα.

Πηγή του http://www.euro2day.gr, (άρθρο του Χρήστου Κολώνα)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά