Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες στις ΑΠΕ – Μπλόκο στις ενεργειακές κοινότητες, πράσινο φως στο βιοαέριο

Έτοιμη προς υπογραφή είναι η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι προτεραιότητες των διαφόρων κατηγοριών σταθμών ΑΠΕ, όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεών τους και τη χορήγηση όρων σύνδεσης. Δεν αποκλείεται η υπόθεση να λήξει ακόμα και σήμερα ή ίσως τη Δευτέρα.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι καταργείται η προτεραιότητα στις νέες αιτήσεις των ενεργειακών κοινοτήτων (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις), ότι υιοθετείται μεταβατική φόρμουλα για τις παλιές και ότι δίνεται προβάδισμα σε κάποιες τεχνολογίες που δεν το είχαν μέχρι σήμερα.

Και αυτό διότι με την Υπουργική Απόφαση οι υποψήφιες επενδύσεις κατατάσσονται σε κάποιες κατηγορίες προτεραιότητας, με βάση και το κατά πόσον ενισχύουν τους στόχους του ΕΣΕΚ. Για παράδειγμα πράσινες επενδύσεις που διευκολύνουν την αξιοποίηση του δικτύου, όπως της αυτοπαραγωγής, θα βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας. Το ίδιο και επενδύσεις που εξυπηρετούν και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως είναι οι επενδύσεις βιοαερίου.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι θα καταργηθεί πλήρως (ή θα παραμείνει μια πολύ μικρής χρονικής διάρκειας, της τάξης του ενός μήνα) η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων από την έκδοση της απόφασης και μετά. Θα παραμείνει πιθανόν η προτεραιότητα των κοινοτήτων στις οποίες μετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκείνων που αιτούνται εικονικό net metering, αλλά και η προτεραιότητα των αυτοπαραγωγών εν γένει.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι βεβαίως το τι θα γίνει με τις χιλιάδες των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ και ζητούν όρους σύνδεσης. Εκεί η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων έχει «εξοβελίσει» στα «αζήτητα» την δυνατότητα να εξεταστούν οι αιτήσεις των ιδιωτών μεμονωμένων επενδυτών, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, εν τω μεταξύ, δε, εξαντλείται ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος του δικτύου διανομής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις μέχρι την έκδοση της απόφασης αιτήσεις θα προβλεφθεί μια ειδική μεταβατική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα περιοριστεί δραστικά το πλεονέκτημα που είχαν οι ενεργειακές κοινότητες, χωρίς όμως να καταργηθεί εντελώς. Ανεξάρτητα από την τεχνική επιλογή που θα γίνει, εκείνο που επιδιώκεται στην πράξη, είναι να μην καθυστερούν οι αιτήσεις των ιδιωτών, έναντι των κοινοτήτων, πάνω από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ένα ή δύο μηνών. 

Όπως προαναφέρθηκε, προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων και στη χορήγηση Όρων Σύνδεσης φαίνεται ότι θα έχουν, για πρώτη φορά, οι επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο προερχόμενο από γεωργικά και κτηνοτροφικά κατάλοιπα, η διαχείριση των οποίων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις κατά τόπους περιοχές.

Πηγή: https://energypress.gr/news/ypoyrgiki-apofasi-gia-tis-proteraiotites-stis-ape-mploko-stis-energeiakes-koinotites-prasino(άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά