Χαμηλώνει το όριο: Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί πάνω από τα 400 KW θα έχουν πλέον τις υποχρεώσεις του target model

Μια σημαντική αλλαγή που επηρεάζει άμεσα τους σχεδιασμούς των επενδυτών που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν στην φωτοβολταϊκή αγορά, έχει δρομολογήσει η Ε.Ε. και πρόκειται σύντομα να νομοθετηθεί και στη χώρα μας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το όριο πάνω από το οποίο οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υποχρεώνονται να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το target model.

Το όριο αυτό ήταν μέχρι τώρα τα 500 KW. Οι πληροφορίες από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελήφθη ήδη και το όριο κατεβαίνει στα 400 KW για νέα φωτοβολταϊκά έργα από 1ης Ιανουαρίου του 2020. Θα ακολουθήσει και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας.

Συνεπώς ο ΔΑΠΕΕΠ θα υπογράφει Συμβάσεις Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ) για νέα πάρκα μέχρι 400 KW, ενώ τα πάνω από 400 KW θα έχουν Συμβάσεις Ενίσχυσης Διαφορικής Προσάυξησης (ΣΕΔΠ).

Οι υποχρεώσεις του target model για τους έχοντες ΣΕΔΠ αφορούν ως γνωστόν τη συμμετοχή στην προημερήσια αγορά (σε ότι αφορά την ενέργεια και όχι την τιμή) και στην εξισορρόπηση, η οποία έχει κόστος για τον επενδυτή, το κόστος των αποκλίσεων. Επιπλέον κόστος είναι βεβαίως η σύμβαση με Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) προκειμένου να είναι ο επενδυτής εντάξει με τις υποχρεώσεις του.

Η μείωση του ορίου πάντως στα 400 KW, είναι άσχετη από την συμμετοχή ή μη σε διαγωνισμούς ΡΑΕ και επίσης άσχετο με το αν η φωτοβολταϊκή μονάδα αφορά εταιρεία ή Ενεργειακή Κοινότητα.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αλλαγή του ορίου συμπιέζει έτι περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρομεσαίων επενδυτών στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Συνεπώς γίνεται ακόμα πιο πειστικό το αίτημα των επενδυτών για «χαλάρωση» των περιορισμών που έχουν τεθεί για τα εκτός διαγωνισμού ΡΑΕ φωτοβολταϊκά έργα που δικαιούνται.  Όπως έχει γράψει το energypress, το αίτημα αφορά την ελαστικοποίηση του περιορισμού των δύο μονάδων ανά φυσικό πρόσωπο, πολλώ δε μάλλον όταν τα 400 kW είναι ακόμα δυσκολότερο να ανταγωνιστούν σε διαγωνισμούς ΡΑΕ τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι υπάρχει επίσης απόφαση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις χώρες – μέλη, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν την ισχύ των υφιστάμενων εγκεκριμένων συστημάτων στήριξης των ΑΠΕ και μετά το τέλος του 2020 για τη διετία 2021 κιαι 2022.

Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά