Μια σημαντική αλλαγή για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, η οποία επηρεάζει όμως και τα αιολικά καθώς έργα των δυο τεχνολογιών θα συμμετέχουν και από κοινού σε διαγωνισμούς, περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ σχετικά με τους όρους των διαγωνισμών ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση αλλάζει το όριο που είχε προτείνει η ΡΑΕ όσον αφορά τη δυναμικότητα των σταθμών που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά και από 10MW το κάνει 20MW.
Δηλαδή στο διαγωνισμό για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά θα ανταγωνίζονται έργα που θα ξεκινούν από 1MW και θα φτάνουν στα 20MW. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή αυτή έγινε για να μπορέσουν να συμμετάσχουν κάποια έργα που η δυναμικότητά τους βρίσκεται ανάμεσα στα 10 και τα 20MW και τα οποία αλλιώς θα έπρεπε να περιμένουν τη διενέργεια του κοινού διαγωνισμού. Εκεί όμως θα υποχρεώνονταν να ανταγωνιστούν πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα αλλά και πολύ μεγάλα αιολικά.
Με βάση την αλλαγή που έκανε το ΥΠΕΝ, στο μικτό διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν φωτοβολταϊκά πάνω από 20 MW. Στην πράξη τέτοια έργα είναι λίγα και μάλιστα είναι… πολύ μεγάλα.
Ο λόγος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες της τάξης των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και ένα αντίστοιχο σύμπλεγμα έργων (με σημείο κοινής σύνδεσης, συνεπώς λογιζόμενο ως ένα έργο) της Juwi που έχει εξαγοράσει τις άδειες της sun edison επίσης στη Δυτική Μακεδονία.
Υπάρχουν επίσης λίγα ακόμα μεγάλα έργα που ήταν στο παρελθόν ενταγμένα στο fust track
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα διενέργειας των διαγωνισμών, οι πρώτοι τρείς ξεχωριστοί διαγωνισμοί (για τα αιολικά, για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και για τα μικρά φωτοβολταϊκά) εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.
Για τον κοινό διαγωνισμό, η προσπάθεια είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018, το πιθανότερο ωστόσο, με βάση τη δυσκολία που έχει η προετοιμασία του, είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Διαβάστε ολόκληρες τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις.
Η πρώτη αφορά τις κατηγορίες των έργων προς δημοπράτηση, και η δεύτερη τους όρους των διαγωνισμών.
Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη