Απομακρύνεται, όσο περνούν οι ημέρες, η πιθανότητα να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ως αρχικό στόχο η ΡΑΕ, όσον αφορά τη διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πέραν του ότι οι λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να προκηρυχθούν χωρίς προβλήματα οι διαγωνισμοί είναι πολλές, και συνεπώς απαιτείται χρόνος και σημαντική προεργασία, το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα από το ΥΠΕΝ η Υπουργική Απόφαση που απαιτείται.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ έχει σταλεί στο ΥΠΕΝ και με βάση αυτήν αναμένεται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να βγεί η προκήρυξη των διαγωνισμών. Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η Υπουργική Απόφαση πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένος προγραμματισμός.
Από τη ΡΑΕ διαβεβαιώνουν ότι όταν υπογραφεί η ΥΑ, η Αρχή θα ανταποκριθεί άμεσα. Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα βγεί η προκήρυξη απαιτούνται τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, θεωρείται πλέον αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι τρείς διαγωνισμοί (ένας για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, ένας για «μικρά» φωτοβολταϊκά και ένας για αιολικά) στις αρχές Ιουνίου, όπως είχε σχεδιάσει η ΡΑΕ.
Στην καλύτερη περίπτωση οι διαγωνισμοί αυτοί πάνε για τον Ιούλιο, με τις πιθανότητες να μεταφερθούν στο Σεπτέμβριο να αυξάνουν όσο καθυστερεί η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης.
Η ΡΑΕ δεν θέλει να βάλει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θεωρεί ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς ξένους και εγχώριους παίκτες για το βαθμό ωριμότητας και την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.
«Το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εγκεκριμένο από την Ε.Ε. μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, εάν συνοδευθεί από επιτυχημένους και εντός χρονοδιαγραμμάτων διαγωνισμούς, θα προσελκύσει μεγάλο και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον» λέγεται χαρακτηριστικά.
Παρόλα αυτά, το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά από τον προγραμματισμό θα γίνουν οι διαγωνισμοί. Και αν οι τρείς προαναφερόμενες δημοπρασίες στην καλύτερη περίπτωση θα διεξαχθούν τον Ιούλιο, για τον κοινό διαγωνισμό, αυτόν δηλαδή στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα επενδυτές αιολικών και επενδυτές φωτοβολταϊκών, οι εκτιμήσεις συμπίπτουν πλέον ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί τον Αύγουστο, ούτε καν εντός του 2018, αλλά θα πάει για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Οι ουρές στον ΑΔΜΗΕ
Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, ένα επιπλέον πρόβλημα που φαίνεται ότι θα προκύψει, είναι οι «ουρές» που θα δημιουργηθούν στον ΑΔΜΗΕ από επενδυτές που θα σπεύσουν, μετά την προκήρυξη και μέχρι τη διενέργεια των διαγωνισμών, να πάρουν οριστικές προσφορές σύνδεσης. Αντίστοιχο πρόβλημα καθυστερήσεων θα δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών.
Οι επενδυτές δεν προσέρχονται σήμερα για προσφορές σύνδεσης και εγγυητικές καθώς δεν θέλουν να προχωρήσουν σε έξοδα πριν δημοσιευθούν οι όροι της προκήρυξης που θα καθορίσουν την απόφασή τους για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι.
Γιαυτό από ορισμένους παράγοντες προτείνεται να δημοσιοποιηθούν από τώρα τα κείμενα των προκηρύξεων και να βρίσκονται προς γνώση των ενδιαφερομένων και ας μην έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ.
Οι διαγωνισμοί
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό της ΡΑΕ τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 προβλέπονται οι εξής διαγωνισμοί:
· 300MW φωτοβολταϊκών μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών. Ενός για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης του 1 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης στα 85 ευρώ/MWh και ενός για φωτοβολταϊκά ισχύος 1-10 MW, με ανώτατη τιμή εκκίνησης στα 80 ευρώ/MWh.
· 300MW αιολικών με ανώτατη τιμή εκκίνησης στα 90 ευρώ/MWh
· 400 MW μέσω κοινού διαγωνισμού για επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών
Οι διαγωνισμοί του 2020 θα αφορούν συνολικά 600MW.
Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη