Υπεγράφη από το ΥΠΕΝ η ΚΥΑ για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

08 Απρίλιου 2020

Η κοινή υπουργική απόφαση πρόκειται να αποσταλεί άμεσα για συνυπογραφή στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπεγράφη σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι, η ΚΥΑ πρόκειται να αποσταλεί άμεσα για συνυπογραφή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω διάταξη του νόμου 4643/2019 επανεκκινεί την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος έως 1 MW, σε αγροτεμάχια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Παράλληλα, θέτει όριο στους σταθμούς που μπορούν να κατασκευασθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, αφού δεν μπορούν να καταλαμβάνουν άνω του 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεών της – συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν ήδη φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε έχουν λάβει δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.

Αρμόδιος ελέγχου ο ΔΕΔΔΗΕ

Βασικό στοιχείο της ΚΥΑ είναι ο κατάλογος με το πλαφόν, ανά Περιφερειακή Ενότητα, της επιτρεπόμενης συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών. Κάτι που προβλεπόταν στην εν λόγω ρύθμιση του 4643/2019, σύμφωνα με την οποία με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, θα καθοριστεί η ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας κάθε Ενότητας.

Για τον καθορισμό του πλαφόν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ ελήφθη υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη ανά μονάδα ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι τον έλεγχο της τήρησης του ορίου θα αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή: https://worldenergynews.gr/index.php?id=44220 (άρθρο του Κ. Δεληγιάννη)

 

© 2022 Handcrafted by   Netsteps

ESPA_Banner

Μετάβαση στο περιεχόμενο