Greenpeace: Η Γερμανία απειλεί το virtual net metering στην Ελλάδα

Δύο πρωτοποριακά έργα ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα απειλούνται εξαιτίας των σχεδίων του κανονισμού της ΕΕ για την αυτοπαραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, προειδοποίησε η Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο έργο αφορούσε σε ένα σύστημα φωτοβολταϊκών 10 κιλοβάτ που εγκαταστάθηκε στην οροφή ενός σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θεσπίσει μια ειδική νομοθεσία για την εγκατάσταση, την οποία υποστήριξε η Greenpeace Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πρωτοπορεί σε αυτόν τον καινοτόμο τρόπο, για να ενθαρρύνει την κατανεμημένη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας», ανέφερε η Greenpeace.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει την τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη νομοθεσία της για την καθαρή ενέργεια, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο ορισμός του «αυτοπαραγωγού ΑΠΕ» πρέπει να αποσαφηνιστεί, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσπιστία», σημειώνει η Γερμανία σε σχετικό έγγραφο αναφορικά με την Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στάλθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Βερολίνο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης – το Energiewende – εξακολουθεί να καλύπτεται από την αναθεωρημένη Οδηγία για τις ΑΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την «εικονική καθαρή μέτρηση», βλέποντας τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στους τοπικούς δήμους. Η Greenpeace κατηγορεί ακόμη τη Γερμανία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την «εικονική καθαρή μέτρηση», επειδή «το μοντέλο αυτό απειλεί τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας που κυριαρχούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Όπως αναφέρει το Euractiv, επί του παρόντος, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να ακολουθεί τη γερμανική γραμμή.

Πάντως, το σχέδιο Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED II), που απέκτησε η EURACTIV, ορίζει τους ανανεώσιμους αυτοπαραγωγούς ως «την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ που παράγεται στον ίδιο τόπο, όπου καταναλώνεται ή πωλείται», ορισμός ο οποίος συνάδει με τη γερμανική άποψη.

Η εσθονική Προεδρία της ΕΕ, από την πλευρά της, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί για την «εικονική καθαρή μέτρηση», λέγοντας ότι η εν λόγω πρακτική θα συνεχιστεί σύμφωνα με την αναθεωρημένη Οδηγία.

«Είναι λάθος να ισχυριζόμαστε ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα επιτρέπεται στο πλαίσιο του REDII», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της εσθονικής Προεδρίας Annikky Lamp. «Ούτε η Προεδρία, ούτε το κείμενο που συζητήθηκε στο Συμβούλιο παίρνουν θέση σχετικά με μια τεράστια ποικιλία υποστηρικτικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στη EURACTIV μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Εσθονία συνέδεσε τις συνομιλίες για την ηλεκτρική ενέργεια με την ψηφιακή πολιτική. Το Ταλίν έχει υποστηρίξει τη χρήση έξυπνων μετρητών και «συσσωρευτών» ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να διαπραγματευτούν για λογαριασμό των καταναλωτών, με στόχο να καταλήξουν σε μια καλύτερη συμφωνία με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, πολιτικοί και εκπρόσωποι του κλάδου υπέγραψαν στο Ταλίν μια διακήρυξη για την ηλεκτρική ενέργεια, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση της αγοράς.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά