[breadcrumbs_shortcode]

IEA για ΑΠΕ στην Ελλάδα: Απομακρύνετε τα διοικητικά εμπόδια, καθορίστε τους διαγωνισμούς, μην πειράξετε τις ταρίφες

IEA για ΑΠΕ στην Ελλάδα: Απομακρύνετε τα διοικητικά εμπόδια, καθορίστε τους διαγωνισμούς, μην πειράξετε τις ταρίφες

Άφθονα σχόλια και προτάσεις περιέχει η ειδική έκθεση του ΙΕΑ για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε χθες. Η φετινή ανάλυση του οργανισμού επικεντρώνεται στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παραθέτει πληθώρα στοιχείων και αριθμών για το που βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς.

Όπως τονίζεται αναφορικά με τη συνολική εικόνα, «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον μειωμένης κατανάλωσης και περιορισμένων οικονομικών πόρων. Θα πρέπει να συγχαρούμε την κυβέρνηση για την πρόοδο από την τελευταία έκθεση, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες ώστε η χώρα να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της. Η δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών που θα ανταποκρίνονται στις τιμές είναι κρίσιμη για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, ενώ θα θέσουν τη χώρα καθ’ οδόν προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Συγκεκριμένα για τις ΑΠΕ, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι είναι σημαντικό η χώρα μας να εξερευνήσει το ανανεώσιμο δυναμικό της πέρα από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, αλλά και να ενιχύσει τις ΑΠΕ στους τομείς πλην του ηλεκτρισμού.

“Στις ΑΠΕ, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για την απομάκρυνση των διοικητικών εμποδίων, ενώ χρειάζεται και ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τις δημοπρασίες. Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το πλαίσιο των περιβαλλοντικών μελετών ώστε να μειώσουν τον αριθμό των έργων που χρειάζονται και το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους. Αυτό αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις”, σημειώνει ο οργανισμός.

Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των ΑΠΕ στα ΜΔΝ, καθώς μόλις το 10% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος βρίσκεται εκεί. Ο ΙΕΑ στηρίζει την ανάπτυξη αυτόνομων δικτύων με χρήση αποθήκευσης ενέργειας ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Παρόλα αυτά, στα φωτοβολταϊκά το μερίδιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ισπανία.

Ο ΙΕΑ κάνει λόγο και για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ΑΠΕ, λέγοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να λαμβάνουν εγκαίρως τις πληρωμές τους ώστε να στηριχθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και οι μελλοντικές επενδύσεις”. Επιπλέον, ο ΙΕΑ θεωρεί ως βασική την πολιτική της απονομής μέρους επί των κερδών των μονάδων ΑΠΕ στις τοπικές κοινότητες και προτείνει τη συνέχισή της.

Συμπερασματικά, ο οργανισμός προτείνει τα εξής για τις ΑΠΕ:

-Εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου, σταθερού πλαίσιου με απλοποιημένες διοικητικές διαδικασίες και ένα οδικό χάρτη για τις δημοπρασίες.

-Υλοποίηση των διασυνδέσεων με τα νησιά.

-Εφαμοργή μιας αποτελεσματικότερης διαδικασίας για τη συλλογή και διανομή των τελών ΑΠΕ.

-Εκμετάλλευση της βιώσιμης βιομάζας.

-Εξερεύνηση επιλογών για καθαρές μεταφορές.

Μεγάλης σημασίας, δεδομένου ότι αποτελούν αιτήματα της αγοράς ΑΠΕ, είναι και οι ακόλουθες συστάσεις:

  • Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την έκδοση των αποφάσεων για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ για να μειώσει το κενό της μετάβασης από το παλαιό σύστημα Feed-in Tariff στο νέο σύστημα
  • Απαιτείται ένα λεπτομερές πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διαγωνισμών
  • Η Ελλάδα πρέπει να μην επαναλάβει αναδρομικές περικοπές των τιμών αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ.
 Πηγή: energypress.gr (άρθρο του Χάρη Αποσπόρη)