Αιολική ενέργεια: «κάτι παλαβοί» φτιάχνουν το μεγαλύτερο πάρκο της Αφρικής στο «πουθενά»

Ένα αιολικό πάρκο ισχύος 310 Μεγαβάτ που θα κατασκευαστεί σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας θα είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική, αλλά και μεγαλύτερο έργο υποδομής στην αφρικανική χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το βρετανικός «Guardian» το έργο θα κατασκευάσει μια ολλανδική εταιρεία κοντά στη λίμνη Τουρκάνα σχεδόν 600 χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

 

Όταν ολοκληρωθεί, το αιολικό πάρκο θα αντιστοιχεί στο 20% της εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Κένυα: μια χώρα που εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις διακυμάνσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Όλοι πίστευαν ότι είμαστε ένα μάτσο τρελοί όταν έμαθαν το μέγεθος: 310 Μεγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ σε μια περιοχή εξαιρετικά απομακρυσμένη, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά» δηλώνει στον Guardian ο Κάρλο Βαν Βαγκενίγκεν, ένας εκ των εταίρων του έργου. «Ούτε δρόμοι ούτε άλλη υποδομή: σε πολλούς ανθρώπους φάνηκε σαν τρελό όνειρο αλλά μας επέτρεψε να αναπτύξουμε το έργο απερίσπαστοι από πολιτικά ή άλλα συμφέροντα».

Στην περιοχή δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, ενώ το πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το δίκτυο είναι περίπου 430 χιλιόμετρα μακρυά. Για αυτό το σκοπό θα κατασκευαστεί ασφάλτινος δρόμος μήκους 205 χιλιομέτρων και καλώδιο μεταφοράς ενέργειας για να φτάσει στο δίκτυο.

Η τοπική κοινότητα θεωρείται από τις πιο απομονωμένες στην Κένυα, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα αυτή τη στιγμή.

Για πολύ καιρό το έργο είχε κολλήσει στο στάδιο της ανάπτυξης διότι οι μηχανικοί θεωρούσαν ότι η τοπική ταχύτητα του ανέμου ήταν πολύ ισχυρή για τις ανεμογεννήτριες, με μέση ταχύτητα 43 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Θεωρείται ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μέγιστες ταχύτητες ανέμου 12 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι οι άνεμοι πνέουν σταθερά κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και του έτους, με τη βέλτιστη μέση ταχύτητα των 11,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, στοιχείο που δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με διπλάσια αποδοτικότητα από αυτή που επιτυγχάνουν οι ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη και διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Μούγκο Κιμπάτι, πρόεδρο του έργου Lake Turkana Wind Power Project, το αιολικό πάρκο θα επιτυγχάνει βαθμό εκμετάλλευσης της παραγωγικής ικανότητας της τάξης του 62%, επίπεδο διπλάσιο από το μέσο επίπεδο 25%-35% που μετράμε στην Ευρώπη.

Το αιολικό πάρκο της Τουρκάνα θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 162 τετρ. χιλιομέτρων και αποτελείται από 365 ανεμογεννήτριες ισχύος 850kW η καθεμιά. Θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2017.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2015/10/15/aioliko-kenya-turkana-126025/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά