‘Ενας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις. Οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα διπλασιάστηκαν το 2015, φτάνοντας τα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Το 2015 τα θαλάσσια αιολικά προσέφεραν επιπλέον 3.019 MW, από τη λειτουργία 754 νέων ανεμογεννητριών, υπερδιπλάσια απ’ όσα είχαν τεθεί σε λειτουργία το 2014 και αριθμό ρεκόρ για κάθε χρονιά στην ευρωπαϊκή αιολική πορεία. Η συνολική ισχύς των ευρωπαϊκών θαλάσσιων αιολικών πάρκων φτάνει πλέον τα 11.027 MW. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας, είναι έτοιμη να ξεκινήσει η δημιουργία ακόμα δέκα μεγάλων θαλάσσιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, τα οποία θα δώσουν ακόμα 3.034 MW στο σύστημα. Για τα συγκεκριμένα δέκα έργα έχουν παρθεί οι επενδυτικές αποφάσεις (και είναι επίσης διπλάσια από τα αντίστοιχα του 2014).
Το μεγάλο μπαμ το 2015 πραγματοποιήθηκε από τη Γερμανία, όπου τέθηκαν σε λειτουργία εγκαταστάσεις ισχύος 2,282 MW. Αρκετά πιο πίσω το Ηνωμένο Βασίλειο με 556 MW και η Ολλανδία με 180 MW. Στις τρεις αυτές χώρες ολοκληρώθηκαν το 2015, 14 έργα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα έξι έργα, τα οποία συνολικά θα προσθέσουν 1.900 ΜW στο δίκτυο.
Ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές θάλασσες και συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πλέον 3.230. Εάν υπολογίσουμε και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό κατασκευή σήμερα, υπάρχουν σε 11 ευρωπαϊκές χώρες 84 υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ανεμογεννητριών που αυξάνεται, αλλά και το μέγεθός τους, μαζί και η ενεργειακή δυναμικότητά τους. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ κατασκευάζονται ολοένα μεγαλύτερες γεννήτριες, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ανά γεννήτρια να έχει ανέβει από τα 3,7 MW στα 4,2 MW.
Ο Giles Dickson της ΕΕΑΕ σχολίασε τα στοιχεία του 2015, λέγοντας πως το 2020 τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα έχουν ξεπεράσει τα 20 GW, παρότι εκτίμησε πως οι νέες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες το 2016 θα είναι λιγότερες. «Το σημαντικό ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το 2020. Η βιομηχανία πραγματοποιεί πραγματική πρόοδο στη μείωση του κόστους. Αλλά χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να μας δώσουν μια καθαρή εικόνα για τις ποσότητες που οραματίζονται να λάβουν από τον συγκεκριμένο τομέα. Η ενεργή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων είναι επίσης το κλειδί για να αναπτυχθεί ο κλάδος στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.
Πηγή: http://energypress.gr/news/giannis-elafros-ayxanetai-i-ishys-ton-thalassion-aiolikon-parkon