Πλωτό φωτοβολταϊκό παρέχει καθαρό νερό σε 10 εκατ. ανθρώπους

Σε μια τεχνητή λίμνη στα περίχωρα του Λονδίνου θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης.

Χωρίς επίπτωση στο φυσικό τοπίο, τα 23.000 πάνελ στον ταμιευτήρα Κουήν Ελίζαμπεθ ΙΙ θα είναι ορατά μόνο στους επιβάτες που θα τριγυρνούν στο αεροδρόμιο Χήθροου και από λίγα μόνο διαμερίσματα σε γειτονικά οικόπεδα.

«Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται υπό κατασκευή» αναφέρει ο Άνγκες Μπέρρυ, διευθυντής Ενέργειας της εταιρείας ύδρευσης Thames Water που κατέχει τον ταμιευτήρα.

Το πάρκο προϋπολογισμού 7,7 εκατ. Ευρώ θα καλύπτει εξολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των τοπικών μονάδων καθαρισμού υδάτων της εταιρείας για δεκαετίες.

Οι μονάδες που θα επωφεληθούν από το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο παρέχουν πόσιμο νερό σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετήθηκαν στο νερό ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ταμιευτήρας χωρίς να απαιτηθούν χερσαίες επιφάνειες. Άλλωστε καλύπτουν μόλις το 6% της επιφάνειάς του και δεν έχουν επίπτωση στα τοπικά οικοσυστήματα.

Παρόλα τα πλεονεκτήματα του έργου, η ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων σε υδάτινους ταμιευτήρες στο μέλλον καθίσταται αμφίβολη εξαιτίας των περικοπών στις επιδοτήσεις προς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση.

Τα 23.000 και πλέον φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν ονομαστική ισχύ 6,3 Μεγαβάτ και η παραγωγή τους θα αντιστοιχεί στην ενεργειακή κατανάλωση 1.800 νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα αντίστοιχο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στην περιοχή του Μάντσεστερ.

—Πλωτά φωτοβολταϊκά σε όλο τον κόσμο

Στη Μάλτα αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά για πρώτη φορά σε ανοιχτή θάλασσα.

Στη Σιγκαπούρη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε έναν ταμιευτήρα υδάτων.

Στο Ισραήλ λειτουργεί το σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Solaris Synergy.

Στην Ιταλία στην επιφάνεια της λίμνηςΚολινιόλα, σε ένα χωριό κοντά στην Πίζα της Ιταλίας δοκιμάζουν περιστρεφόμενα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Το 2012, ο νορβηγικός νηογνώμων DNV παρουσίασε το σύστημα SUNdy.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά νησιά της Nolaris στην Ελβετία.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/03/02/plota-fotovoltaika-londino-128837/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά