Με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που θα συνοδεύει και θα συμπληρώνει την υποχρεωτική, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλαγή στο μηχανισμό στηριξης των ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιχειρήσει να δώσει συνολική και βιώσιμη λύση για όλο το φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ. Λύση που θα επιτρέπει και θα κάνει ελκυστική την επενδυτική δραστηριότητα, χωρίς να δημιουργεί όμως “τρύπες” στον ΛΑΓΗΕ ή, πολύ περισσότερο, υπέρογκες επιβαρύνσεις στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η παρέμβαση του ΥΠΕΝ θα έχει τρείς άξονες, για ζητήματα που ούτως ή άλλως αλληλοεπηρεάζονται:
- Νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς.
- Αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τόσο όσον αφορά τους πόρους, όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ο λογιστικός ισοσκελισμός του Ειδικού Λογαριασμού αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση και ελέγχεται από τους δανειστές.
- Νέο “πρόγραμμα προσαρμογής” για την εσωτερική κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ. Για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελέγχει τη χώρα μας η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
Για το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ (ο πρώτος άξονας) υπάρχει το προσχέδιο που κοινοποιήθηκε στην Ε.Ε. και δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Αν όλα βαδίσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούνιο είναι πιθανόν να έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο που θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια.
Ως γνωστόν, τη βάση του νέου μοντέλου αποτελεί ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.
Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.
Για το δεύτερο άξονα της παρέμβασης, δηλαδή για την αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η βασική αλλαγή είναι ότι δεν θα είναι το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή οι καταναλωτές, που θα καλύπτει τα όποια ελλείμματα δημιουργούνται στον Ειδικό Λογαριασμό. Αντίθετα, δημιουργούνται άλλοι μηχανισμοί, με βάση την ανάλυση που έχει γίνει από τη λειτουργία της Ημερήσιας Αγοράς, που θα ισοσκελίζουν τα ελλείμματα.
Όσον αφορά τον τρίτο άξονα, την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ, το Υπουργείο προτίθεται να υποβάλλει στην Ε.Ε. Πρόγραμμα Προσαρμογής που να αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ενεργοβόρου βιομηχανίας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει βασικές πολιτικές επιλογές για προστασία των καταναλωτών αλλά και τομέων της οικονομίας που χρήζουν υποστήριξης.
Πηγή: http://energypress.gr/news/synoliko-shedio-gia-tarifes-ape-trypes-toy-lagie-kai-katanomi-toy-etmear