Τέλη Οκτωβρίου η προκήρυξη της ΡΑΕ για τον πρώτο διαγωνισμό φωτοβολταικών

Στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα εκδώσει η ΡΑΕ την προκήρυξη για τον πρώτο διαγωνισμό φωτοβολταικών ισχύος τουλάχιστον 40 μεγαβάτ, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος για τη στήριξη των ΑΠΕ, με την υλοποίηση του διαγωνισμού να υπολογίζεται για ένα μήνα αργότερα, δηλαδή τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Το θέμα και οι διαδικασίες, όπως το ακριβές χρονοδιάγραμμα, και η αξιολόγηση των προσφορών, απασχόλησαν χθες την ολομέλεια της ΡΑΕ, που δίχως να λάβει την τελική απόφαση, προσέγγισε ως ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης το τέλος Οκτωβρίου. Ο νόμος του καλοκαιριού για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ ορίζει ότι η προκήρυξη πρέπει να εκδοθεί στις 9 Νοεμβρίου, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια αυτό να γίνει νωρίτερα.

Στο νόμο αναφέρεται ότι η πρώτη κατηγορία αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά (ουσιαστικά από 500 KW έως 1 MW) για τα οποία ο διαγωνισμός θα αφορά ως και το 20% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή κατά μέγιστο τα 8 MW. Δεδομένου ωστόσο ότι η ζητούμενη ισχύς είναι τα 40 MW, η αγορά εκτιμά ότι στον πρώτο διαγωνισμό θα «βγεί» λιγότερη ισχύς για τη κατηγορία αυτή των μικρών (για παράδειγμα 5 MW). Οσο για την δεύτερη κατηγορία, αφορά τα έργα πάνω από 1 μεγαβάτ, όσα δηλαδή θέλουν άδεια παράγωγής. 

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, θα υπάρχει και σχετική ευελιξία: Αν δηλαδή για τα «μικρά» φωτοβολταικά δεν καλυφθεί η ισχύς που θα τους δοθεί, τότε τη διαφορά θα την απορροφούν τα «μεγάλα», στο βαθμό βέβαια που υπάρχει κι εκεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θυμίζουμε ότι πριν την κατάθεση της τελικής μορφής του νέου νόμου στη Βουλή η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων (δηλαδή κάτω και πάνω του 1 MW).

Αρκετοί επίσης εκτιμούν ότι στην κατηγορία κάτω του 1 MW μάλλον θα εκδηλωθεί περιορισμένο ενδιαφέρον, λόγω των αναμενόμενων χαμηλών αποδόσεων. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη «μεγάλη» κατηγορία, όπουεκτιμάται ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εγχώριων παικτών της αγοράς θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δηλώνει πολύ ικανοποοιημένη από το γεγονός ότι ανοίγει και πάλι ο κλάδος και δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για να αρθεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτήριζε το χώρο.

«Το θέμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και να ξαναστηθούν φωτοβολταϊκά έργα μετά από τόσα χρόνια απραξίας», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/teli-oktovrioy-i-prokiryxi-tis-rae-gia-ton-proto-diagonismo-fotovoltaikon

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά