[breadcrumbs_shortcode]

Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια

Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια

Με συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σήμερα από το πρωί, ανάμεσα στην ελληνική ομάδα (επιτελείς του ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ κ.λπ.) και στους «συνήθεις» τεχνοκράτες του κουαρτέτου που έχουν την ευθύνη για τα ενεργειακά ζητήματα, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας φάσης διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Θα ακολουθήσει αύριο η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιτυχώς πολύ σύντομα.

Η συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλες ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο φαίνεται ότι έχει θέσει τις βάσεις των τωρινών συζητήσεων για το κύριο (και ίσως το μοναδικό) θέμα που είναι ακόμα ανοιχτό, δηλαδή των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ, του περίφημου gas release.

Για τα υπόλοιπα θέματα (δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ, νομοθεσία για Target model και τιμολόγια υψηλής τάσης) είναι σαφές ότι οι εκκρεμότητες αφορούν τεχνικά ζητήματα και χρονοδιαγράμματα και συνεπώς θα «κλείσουν» εύκολα, στο βαθμό μάλιστα που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες κινήσεις από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά το gas release, οι πληροφορίες θέλουν επίσης να υπήρξε ουσιαστική πρόοδος για λύση κατά τη συνάντηση των Βρυξελών. Ως γνωστόν η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει την χονδρική αγορά αερίου με βασικό «εργαλείο» τις δημοπρασίες εκ μέρους της ΔΕΠΑ. Η Κομισιόν μάλιστα πίεζε να υπάρξει διπλασιασμός των σημερινών ποσοτήτων (10%) που διαθέτει η εταιρεία αερίου προς τη βιομηχανία αλλά και τρίτους προμηθευτές σε τιμή μεσοσταθμικού κόστους συν τα διαχειριστικά κόστη. Βεβαίως η απαίτηση αυτή των δανειστών συναντά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στα μεγέθη της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα ισοδυναμούσε με μετατροπή της εταιρείας αερίου σε ζημιογόνο κρατικό οργανισμό.

Σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία η αγορά είναι στην πραγματικότητα ανοιχτή αφού υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτών να χρησιμοποιήσουν τις υφιστάμενες υποδομές του ΔΕΣΦΑ (αγωγοί και Ρεβυθούσα) για να φέρουν αέριο όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/xekinaei-simera-i-diapragmateysi-me-toys-daneistes-gia-ta-proapaitoymena-stin-energeia