ΕΛΕΤΑΕΝ: Η διακοψιμότητα θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των «αιολικών παραγωγών»

Στερείται λογικής, δικαιοσύνης και τεκμηρίωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Ιω. Τσιπουρίδη, το «τέλος» διακοψιμότητας που επεβλήθη στους παραγωγούς αιολικής ενέργειας.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, θα οδηγήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ να καταβάλλουν σχεδόν διπλάσιο κόστος από το απαραίτητο, απόφαση που δεν θεωρείται «ούτε εύλογη ούτε δίκαιη».

Καταλήγοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η απόφαση αυτή του υπουργού, αλλά και η γενικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΑΠΕ, δεν συνάδει με το παγκόσμιο κλίμα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής της ΕΛΕΤΑΕΝ:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τις σκέψεις και απόψεις μας σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε το ΥΠΕΝ στις 20.11.2015 για ενημέρωση του κλάδου επί των αποφάσεών σας στο θέμα της Διακοψιμότητας.

Οι ΑΠΕ και ειδικά η αιολική ενέργεια, έχουν δεχθεί κατά τα τελευταία έτη μια τεράστια και αδικαιολόγητη συμπίεση μέσω διαδοχικών περικοπών και επιβαρύνσεων. Σε αυτές, δυστυχώς, όπως μας ενημερώσατε, αποφασίσατε να προστεθεί το «Τέλος Διακοψιμότητας». Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο «φόρο υπέρ τρίτων» που στερείται λογικής, δικαιοσύνης και τεκμηρίωσης. Το τέλος αυτό θα επιβληθεί σχεδόν αποκλειστικά στους παραγωγούς ΑΠΕ με εξαίρεση της υψηλότερα αμειβόμενες μορφές ενέργειας ήτοι των φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Το παράλογο και άδικο της απόφασης δεν σταματάει εδώ. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, παρ’ όλον το αναγκαίο ποσό που πρέπει να συλλεχθεί ετησίως για την κάλυψη του κόστους της ενίσχυσης της βιομηχανίας δια της διακοψιμότητας, έχει μειωθεί περίπου στο μισό του αρχικά προβλεπόμενου, το ύψος των συντελεστών επιβάρυνσης ανά τεχνολογία ΑΠΕ προτείνεται να παραμείνει το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ θα καταβάλλουν σχεδόν διπλάσιο κόστος από το απαραίτητο για τις ανάγκες εφαρμογής του μηχανισμού της Διακοψιμότητας. Πράγματι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική που οδήγησε σε αυτή την απόφασή σας, μια δεν είναι ούτε εύλογη ούτε δίκαιη, δεδομένης μάλιστα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Τούτων δοθέντων και παρά την ανελαστικότητα που διαφάνηκε κατά την ενημέρωση περί της εφαρμογής του μέτρου αυτού, ζητούμε κατ’ ελάχιστον:

– Την ανάλογη μείωση των προτεινόμενων συντελεστών επιβάρυνσης ανά τεχνολογία ΑΠΕ, έτσι ώστε η συνολική επιβάρυνση να μην υπερβαίνει το απαιτούμενο κόστος κάλυψης της διακοψιμότητας.

– Εφόσον η άμεση αλλαγή των συντελεστών δεν γίνει αποδεκτή, τότε ζητούμε ο υπολογισμός του «τέλους» διακοψιμότητας να γίνεται αποκλειστικά σε ετήσια βάση, με βάση το πραγματικό κόστος της διακοψιμότητας που πρέπει να αναληφθεί από τους παραγωγούς, κατά δε το προηγούμενο 12μηνο προτείνεται να παρακρατείται από τους παραγωγούς ένα ποσό «έναντι» που θα υπολογίζεται με βάση ένα ποσοστό ίσο με το μισό του σήμερα προτεινόμενου.

– Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η ανούσια συσσώρευση πλεονάσματος στο τέλος κάθε έτους για την κάλυψη του κόστους της διακοψιμότητας και η αναίτια επιπρόσθετη επιβάρυνση των παραγωγών ΑΠΕ.

– Σε κάθε περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί ότι αυτή η επιβάρυνση των παραγωγών θα αναγνωρίζεται ως κόστος τη χρονιά που καταβάλλεται και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι και όταν όλα τα έθνη αναγνωρίζουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το κυριότερο εργαλείο αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής και μετριασμού των φυσικών, οικονομικών και κοινωνικών καταστροφικών συνεπειών της, η απόφασή σας αυτή αλλά και η γενικότερη στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα ΑΠΕ, δεν συνάδει με το παγκόσμιο κλίμα υπέρ των ΑΠΕ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας,

Με εκτίμηση,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης,

Πρόεδρος ΔΣ

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας- ΕΛΕΤΑΕΝ

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/eletaen-i-diakopsimotita-tha-odigisei-se-adikaiologiti-epivarynsi-ton-aiolikon-paragogon

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά