Φωτοβολταϊκά με αποθήκευση ενέργειας: ζητούν προδιαγραφές από τον ΔΕΔΔΗΕ

Να καθοριστούν άμεσα από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, ζητάει με επιστολή του προς τον Διαχειριστή ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Όπως εξηγεί ο ΣΕΦ πέραν του γεγονότος ότι η αποθήκευση ενέργειας έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς, υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να επιδοτείται η αποθήκευση από το νέο ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, αλλά να μην είναι νόμιμο κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου ο ΣΕΦ «σε συνάντησή μας, την άνοιξη του 2015, σας είχαμε ζητήσει να καθοριστούν από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συσσωρευτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής».

«Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τέτοιες προδιαγραφές, οι υπηρεσίες σας αποφάσισαν πως “ηλεκτρική διαμόρφωση παράλληλης λειτουργίας του συστήματος αποθήκευσης (π.χ. συσσωρευτών) και του φωτοβολταϊκού συστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό δεν είναι αποδεκτή’».

«Όπως γνωρίζετε, πέραν του ότι η αποθήκευση ενέργειας έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς, υπήρξε πρόσφατα μία εξέλιξη που επιβάλει την άμεση σύνταξη προδιαγραφών εγκατάστασης συσσωρευτών σε συστήματα αυτοπαραγωγής.

—Στο ΕΣΠΑ η αποθήκευση

Παρότι το το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει προκηρύξει δράση του ΕΣΠΑ για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στις επιχειρήσεις κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται νομικά.

Στη δράση “Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”, προβλέπεται η επιδότηση “εξοπλισμού και εργασιών για την παραγωγή ενέργειας από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, κ.λπ.) και αποθήκευση ενέργειας”. Ωςημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 07/04/2016 με καταληκτική ημερομηνία την 20/05/2016.

Με άλλα λόγια επιτρέπεται να επιδοτείται κάτι που στην πράξη δεν έχει νομοθετηθεί. Για τους λόγους αυτούς, θα παρακαλούσαμε όπως καθοριστούν άμεσα από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής».

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/05/10/fotovoltaika-apothikeusi-energeias-130067/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά