Έμφαση στα αιολικά, το βιοαέριο και τη βιομάζα, τεχνολογίες που προσφέρουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης και έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό αποτύπωμα σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών, με μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2.500 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Γ.Γ. του υπουργείου Μιχάλη Βεροιόπουλο, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα θα προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού της αμοιβής των παραγωγών που θα είναι συνδεδεμένος με την τιμή που διαμορφώνεται στο pool συν ένα premium (feed in premium) το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τεχνολογία και τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) για τις επενδύσεις στην κάθε τεχνολογία.
Όσο για τα φωτοβολταϊκά, η νέα ισχύς που θα εγκατασταθεί, θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Αυτός δε είναι ο λόγος που οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά έχουν σταματήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένουν να δουν το νέο καθεστώς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εντάξουν τις μονάδες στο net metering ή στο νέο καθεστώς.
Με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, εμφανίστηκαν να συμφωνούν και εκπρόσωποι των ιδιωτών που συμμετείχαν στο συνέδριο του Athens Energy Forum, καθώς κρίνουν ότι ο αρμόδιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις άλλων μελών της κυβέρνησης που αντιτίθενται στα αιολικά, ονομάζοντάς τα «Βιομηχανικά» Αιολικά Πάρκα.
Πάντως ο κ. Βεροιόπουλος αναγνωρίζοντας ότι τόσο οι μονάδες βιομάζας, όσο και αιολικών αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες, χρειάζονται συνέργειες σε τοπικό επίπεδο, κάτι που δεν υπάρχει τώρα. Ζητείται κοινωνική συναίνεση, είπε ο Γενικός, καθώς δεν μπορούν να γίνονται επενδύσεις με ΜΑΤ.
Πηγή: http://energypress.gr/news/m-kaitantzidis-aiolika-parka-kai-viomaza-proothei-ypoyrgeio-erhetai-neos-tropos-amoivon-stis