Μ. Καϊταντζίδης: Αιολικά Πάρκα και βιομάζα προωθεί το υπουργείο-Ερχεται νέος τρόπος αμοιβών στις ΑΠΕ

Έμφαση στα αιολικά, το βιοαέριο και τη βιομάζα, τεχνολογίες που προσφέρουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης και έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό αποτύπωμα σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών, με μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2.500 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Γ.Γ. του υπουργείου Μιχάλη Βεροιόπουλο, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα θα προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού της αμοιβής των παραγωγών που θα είναι συνδεδεμένος με την τιμή που διαμορφώνεται στο pool συν ένα premium (feed in premium) το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τεχνολογία και τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) για τις επενδύσεις στην κάθε τεχνολογία.

Όσο για τα φωτοβολταϊκά, η νέα ισχύς που θα εγκατασταθεί, θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Αυτός δε είναι ο λόγος που οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά έχουν σταματήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένουν να δουν το νέο καθεστώς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εντάξουν τις μονάδες στο net metering ή στο νέο καθεστώς.

Με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, εμφανίστηκαν να συμφωνούν και εκπρόσωποι των ιδιωτών που συμμετείχαν στο συνέδριο του Athens Energy Forum, καθώς κρίνουν ότι ο αρμόδιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις άλλων μελών της κυβέρνησης που αντιτίθενται στα αιολικά, ονομάζοντάς τα «Βιομηχανικά» Αιολικά Πάρκα.

Πάντως ο κ. Βεροιόπουλος αναγνωρίζοντας ότι τόσο οι μονάδες βιομάζας, όσο και αιολικών αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες, χρειάζονται συνέργειες σε τοπικό επίπεδο, κάτι που δεν υπάρχει τώρα. Ζητείται κοινωνική συναίνεση, είπε ο Γενικός, καθώς δεν μπορούν να γίνονται επενδύσεις με ΜΑΤ.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/m-kaitantzidis-aiolika-parka-kai-viomaza-proothei-ypoyrgeio-erhetai-neos-tropos-amoivon-stis

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά