Μηδενικό ενδιαφέρον για ανανέωση παλιών αιτήσεων φωτοβολταϊκών – Απελευθερώνονται δίκτυα για το net metering

Μηδενικό υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ενδιαφέρον από τους επενδυτές είχαν υποβάλλει από παλιά αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και ο ΔΕΔΔΗΕ τους είχε καλέσει, από το καλοκαίρι, να δηλώσουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εάν ήθελαν να διατηρήσουν τη σειρά προτεραιότητάς τους στην εξέταση των αιτήσεών τους.

Όπως αναμενόταν, ελάχιστου προσήλθαν για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους, δεδομένου ότι με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με τις πολύ μικρές ταρίφες που ισχύουν για νέα έργα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης είναι παντελώς ασύμφορη.

Αυτό σημαίνει ότι οι παλιές αιτήσεις που δεν ανανεώθηκαν ακυρώνονται και συνεπώς αποδεσμεύεται ο ανάλογος ηλεκτρικός χώρος στα νησιά για να μπορούν να προχωρήσουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό (net metering).

Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων που καταργούνται είναι κυρίως από την Κρήτη όπου, άλλωστε, είναι και το βασικό ενδιαφέρον για απελευθέρωση ηλεκτρικού δυναμικού προς αξιοποίηση από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με net metering.

Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της πρωτοβουλίας που πήρε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν να ξεκαθαρίσουν ποιοί από τους παλιούς αιτούντες θέλουν πράγματι να προχωρήσουν και να “ξεμπλοκάρει” διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν εγκαταστάσεις με το net metering.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ακόμα και σήμερα αξιολογεί αιτήματα των ετών 2012-2013 του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Έτσι για να φτάσει η σειρά αξιολόγησης ενός νέου αιτήματος, θα πρέπει να περιμένει να εκδοθούν οι προσφορές σύνδεσης για το πλήθος των παλαιών αιτημάτων φωτοβολταϊκών στεγών, να παρέλθει το δίμηνο που προβλέπουν οι διαδικασίες και έπειτα να ακυρωθούν (η ακύρωση ήταν ούτως ή άλλως βέβαιη λόγω της πολύ χαμηλής ταρίφας που ισχύει πλέον για την κατηγορία αυτή έργων).

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι υπάρχουν μεγάλα νησιά με ραγδαία οικονομική δραστηριότητα  στα οποία δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για φωτοβολταϊκά μέσω net-metering, παρότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, είναι η Κρήτη και η Σκύρος.

Πηγή: http://energypress.gr/news/mideniko-endiaferon-gia-ananeosi-palion-aitiseon-fotovoltaikon-apeleytheronontai-diktya-gia-net

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά