Νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ΑΠΕ

Nέο μηχανισμό αποζημίωσης των ΑΠΕ με την κατάργηση των σημερινών σταθερών τιμών (feed-in-tariff) και την αντικατάστασή τους με προσαυξήσεις επί της αγοραίας τιμής (feed-in-premium) σε συνδυασμό με διαγωνισμούς για την ανανεώσιμη ενέργεια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.

Πρόκειται μάλιστα για σχέδιο που ήδη έχει καθυστερήσει, αφού αρχικά έπρεπε να είναι έτοιμο τον Ιούλιο, με το 3ο μνημόνιο πήρε εξάμηνη παράταση ως την 1/1/2016 και τώρα βρίσκεται υπό επεξεργασία με πολλές αμφιβολίες αν θα προλάβει να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες της πρότασης του υπουργείου είναι οι εγγυημένες τιμές να συνεχίσουν να ισχύουν για τα μικρά ΑΠΕ ως τα 500 kW. Για έργα ισχύος 500 kW ως 1 ΜW να ισχύσουν τα feed -in-premium και από 1/1/2017 τα έργα άνω του 1 ΜW να παίρνουν ενισχύσεις βάσει μίας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στις προτάσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τη νέα, υπό διαμόρφωση νομοθεσία ζητά, μεταξύ άλλων, να εξαιρεθούν τα αιολικά πάρκα από τους διαγωνισμούς για τον καθορισμό των premium. Προς την κατεύθυνση αυτή επικαλείται τη μεγάλη υστέρηση των στόχων για την εγκατάσταση αιολικής ισχύος στη χώρα, καθώς και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια που έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των επενδυτών. Υπογραμμίζει δε ότι η κατάργηση του συστήματος των εγγυημένων τιμών θα μειώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οσον αφορά στο premium και τις παραμέτρους που θα το καθορίσουν, ζητεί στο σκέλος της διοικητικά καθορισμένης τιμής εξάσκησης (strike price) να υπάρξει ελαφρά αύξηση σε σχέση με την τιμή που προβλέπει ο ισχύων νόμος 4254/2014 επικαλούμενη την επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι αποδόσεις των σταθμών ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι η νέα νομοθεσία δεν θα πρέπει να επηρεάσει καθόλου τα εν λειτουργία και υπό κατασκευή έργα, όσα έχουν υπογράψει σύμβαση αγοροπωλησίας ενέργειας ως την ψήφιση του νέου νόμου καθώς και όσα διαθέτουν οριστική προσφορά σύνδεσης, έχοντας καταθέσει εγγυητική επιστολή ως την 31/12/2015.

(της Μανταλένας Πίου, Ημερησία, 5/11/2015)

Πηγή:http://energypress.gr/news/neos-mihanismos-apozimiosis-ton-ape

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά