Από ΑΠΕ το 33% της ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία το 2015

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που δείχνουν πώς θα επιτευχθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια ενεργειακή οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων με βάση της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μπορεί και εκεί να ανέκυψαν προβλήματα με τις επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ -άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τις καθαρές τεχνολογίες σε μεγάλη κλίμακα όταν ακόμα ο εξοπλισμός ήταν ακριβός- αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι είναι εφικτή η υψηλή διείσδυση της «καθαρής» ενέργειας σε μεγάλες οικονομίες εντάσεως ενέργειας.

 

Οι προοπτικές είναι πολύ καλές αφού σε βάθος χρόνου η αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής (σύμφωνα μάλιστα με κάποιες άλλες μελέτες δεν απαιτείται εγκατάσταση αποθηκευτικής ισχύος για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ παρά μόνο ανάπτυξη πιο ευέλικτων τεχνολογιών όπως η βιομάζα και τα ηλιοθερμικά και έξυπνα συστήματα διαχείρισης στο σκέλος της ζήτησης).

Σε ευνοϊκές μέρες με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και ισχυρούς ανέμου, η Γερμανία παράγει τις μισές κιλοβατώρες της από ΑΠΕ, οδηγώντας τις τιμές χονδρικής (spot) σε μηδενικά επίπεδα διότι παράγεται πλεόνασμα «δωρεάν», πράσινης ενέργειας.

Στις 25 Ιουλίου 2015 σημειώθηκε ρεκόρ καθαρής ηλεκτροπαραγωγής με 78%.

Το 2014, η Γερμανία παρήγαγε 161 δισεκατομμύρια Κιλοβατώρες από ΑΠΕ, φορτίο που αντιστοιχεί στο 27% της παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας.

Φέτος, χάρη στην ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, η χώρα θα παραγάγει 193 δισ. Κιλοβατώρες από ΑΠΕ ή το 33% της συνολικής κατανάλωσης καταγράφοντας αύξηση 22%.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση αναφέρει ότι στις 31 Οκτωβρίου τα αιολικά πάρκα είχαν ήδη παράγει 47% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (63 δισ. Κιλοβατώρες) σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2014.

Παρότι, ο φθινοπωρινός καιρός είναι άστατος τα γερμανικά φωτοβολταϊκά έχουν ήδη παράξει 35 δισ. Κιλοβατώρες, δηλαδή όση ηλεκτρική ενέργεια παρήγαγαν καθ” όλο το 2014.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Γερμανία ούτε το πιο ηλιόλουστο ούτε το πιο «ανεμοδαρμένο» μέρος του κόσμου θεωρείται. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική βούληση, η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη από την κοινή γνώμη και βεβαίως το γεγονός ότι τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγει η εγχώρια (και εξαγωγική) βιομηχανία.

Δείτε στο διάγραμμα πώς κυμαίνεται το κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε συνάρτηση με την εγκατάσταση νέας ηλιακής ισχύος:

solar-price-installation-chart.jpg.650x0_q70_crop-smart

Τα επιδοτούμενα ορυκτά καύσιμα, όπως ο ελληνικός λιγνίτης, μπορεί επί δεκαετίες να στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στον δυτικό κόσμο τροφοδοτώντας τις -υποτίθεται φθηνές- ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες βάσης, αλλά ο λογαριασμός δεν έχει έρθει ακόμα.

Και θα είναι τσουχτερός για όλη την ανθρωπότητα.

Πηγή:http://www.econews.gr/2015/11/05/germania-ape-126546/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά