Πότε και ποιους συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο net metering

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει στελέχη της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του ΣΕΦ, με την εφαρμογή της μεθόδου net metering το φωτοβολταϊκό παύει να είναι μόνο  μια επενδυτική ευκαιρία, αλλά καθίσταται ένα άριστο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.

Ας το δούμε μέσα από δυο παραδείγματα. Το πρώτο παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 5 kWp και το δεύτερο μια μικρή επιχείρηση, η οποία εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 7 kWp.

Και για τα δυο παραδείγματα, θα δουλέψουμε στη βάση κάποιων εύλογων υποθέσεων, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες.

Στην περίπτωση του νοικοκυριού, το συνολικό κόστος συστήματος έστω ότι ανέρχεται στα  8.700 € (περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και κόστους σύνδεσης) και η ενεργειακή του απόδοση είναι 1.450 kWh/kWp, με  μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας 0,2%

Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι η μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στο 2% και το ετήσιο λειτουργικό κόστος στο 1,5% της αρχικής επένδυσης, με ετήσια αναπροσαρμογή 2%.

Το επιτόκιο του πενταετούς δανεισμού (επισκευαστικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις) για το 25% ας θεωρηθεί ότι είναι 6,12% και η ενδεικτική τιμή συμψηφισμού για το 1ο έτος 0,1155 €/kWh.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που προαναφέραμε, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 12.470 € στην 25ετία, για όσο διάστημα, δηλαδή, διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό προμηθευτή.

Ας περάσουμε τώρα στο παράδειγμα της μικρής επιχείρησης.

Για την περίπτωση αυτή, ας υποθέσουμε ότι το  ενδεικτικό κόστος του  συστήματος είναι  9.400 € (περιλαμβανομένου του κόστος σύνδεσης) και η ενεργειακή του απόδοση 1.450 kWh/kWp

Το επιτόκιο του δεκαετούς δανεισμού του 50% ας θεωρηθεί ότι είναι 8% και η ενδεικτική τιμή συμψηφισμού για το 1ο έτος για τιμολόγιο Γ21 είναι 0,1256 €/kWh.

Τα υπόλοιπα στοιχεία τα κρατάμε ίδια με το προηγούμενο παράδειγμα.

Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τις 16.130 € στην 25ετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δυο περιπτώσεις οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, ενώ οι αποδόσεις βελτιώνονται και οι χρόνοι απόσβεσης μειώνονται αν τοποθετηθούν ταυτόχρονα και αντλίες θερμότητας σε αντικατάσταση κάποιου συμβατικού συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η μέθοδος net metering προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που σήμερα πληρώνει σε λογαριασμούς ρεύματος. 

Πηγή: http://energypress.gr/news/pote-kai-poioys-symferei-i-egkatastasi-fotovoltaikoy-systimatos-me-ti-methodo-net-metering

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά