Αθάνατη γραφειοκρατία: Περιφερειακές υπηρεσίες «μπλοκάρουν» χωρίς λόγο επενδύσεις βιοαερίου

Αθάνατη γραφειοκρατία: Περιφερειακές υπηρεσίες «μπλοκάρουν» χωρίς λόγο επενδύσεις βιοαερίου

Μια ακόμα ιστορία γραφειοκρατικής… τρέλας αναδεικνύει το energypress, καθώς, όπως καταγγέλλεται, περιφερειακές υπηρεσίες απειλούν να «μπλοκάρουν» χωρίς λόγο επενδύσεις βιοαερίου

Η καταγγελία αφορά παράλογες απαιτήσεις για τη χορήγηση κτηνιατρικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας στις μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και πιο συγκεκριμένα την απαίτηση της εφαρμογής της μεθόδου της παστερίωσης για τη διαχείριση καταλοίπου διάσπασης παραγόμενου σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές που η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αδόκιμη, καθώς η χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη, εν προκειμένω η κοπριά, δεν νοείται να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς.

Αντίθετα, υπάρχουν άλλες, ισοδύναμες επιλογές, που μπορούν να υιοθετηθούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Κι όμως, η πραγματικότητα αυτή, που αποτελεί κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο, αλλά και προβλέπεται από το ισχύον ευρωπαϊκό και ελληνικό πλαίσιο, δε λαμβάνεται υπόψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος η αγορά βιοαερίου να «μπλοκάρει»!

Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η μονάδα βιαοαερίου «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΧΟΥ Ο.Ε.», η οποία, με τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου (ΣΠΕΒ), καθώς και της kIEFER, που έχει αναλάβει τη σχετική μελέτη, ζητά από την αρμόδια υπηρεσία για τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να πρυτανεύσει η λογική και να επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας με την υιοθέτηση των δόκιμων πρακτικών, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα υπόψη του ΥΠΕΝ, προκειμένου να αρθούν οι ανορθογραφίες στο θεσμικό πλαίσιο.

«Μπλοκάρει» η αγορά χωρίς λόγο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παστερίωση δεν απαιτείται σε καμία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα για αυτά τα υλικά (κοπριά), όπου επιβάλλεται μόνον για κατάλοιπα και υποπροϊόντα σφαγείου.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως καθορίζεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία δεν επιβάλλει παστερίωση. Μάλιστα, η σχετική εγκύκλιος υπάρχει και στην Ελλάδα. Άλλωστε, στη χώρα μας έχουν ήδη πάρει άδεια και λειτουργούν χωρίς παστερίωση μονάδες στην Καρδίτσα, Κοζάνη κ.λπ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο energypress παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, θέτουν θέμα παστερίωσης, ερμηνεύοντας λανθασμένα το θεσμικό πλαίσιο.

Το ζήτημα δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς η επιβολή της παστερίωσης θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις σε τέτοιου είδους μονάδες, δεδομένου ότι εκτοξεύεται το κόστος της αρχικής επένδυσης, αλλά και το λειτουργικό κόστος της μονάδας.

Όπως τονίζουν οι συνομιλητές μας, εάν μια μικρή ή μεσαία μονάδα υποχρεωθεί να εγκαταστήσει και να εφαρμόσει σύστημα παστερίωσης, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση του αρχικού κόστους επένδυσης, όσο και του λειτουργικού κόστους της μονάδας, με αποτέλεσμα η επένδυση να καθίσταται μη βιώσιμη και να μην μπορεί να προχωρήσει. Το αποτέλεσμα είναι να «μπλοκάρει» η αγορά βιοαερίου, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την προωθεί.

Το λειτουργικό κόστος ανεβαίνει, γιατί υποβαθμίζεται (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) η πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να έχει μικρότερη ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον, σπαταλιέται χρήσιμη θερμότητα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη επένδυση στο Σόχο, προβλέπεται παράλληλη επένδυση, στην ίδια περιοχή, υδροπονικού θερμοκηπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα έργα αυτού του είδους έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες χρηματοδότησης με τράπεζες, με τα κόστη να έχουν υπολογιστεί με βάση το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να γίνει υποδομή παστερίωσης. Όπως είναι προφανές, η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους επενδυτές.

Πηγή: energypress.gr (Συγγραφέας: Θοδωρής Παναγούλης)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά