ΑΠΕ: Πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ για τις αιτήσεις αδειών παραγωγής που εκκρεμούν

Το σύστημα προορίζεται να αναλάβει στη συνέχεια τον ρόλο του Ηλεκτρονικού Μητρώου για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, αφού γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις όταν θεσπισθεί το νέο καθεστώς
Ένα καινούριο πληροφοριακό σύστημα δρομολογεί η ΡΑΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για άδειες παραγωγής νέων σταθμών ΑΠΕ οι οποίες εκκρεμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο σύστημα προορίζεται να αξιοποιηθεί και στο νέο αδειοδοτικό καθεστώς «πράσινων» έργων, αφού με τις κατάλληλες τροποποιήσεις πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο του Ηλεκτρονικού Μητρώου για την υποβολή και αξιολόγηση των Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή ενέκρινε πρόσφατα τη δαπάνη για την ανάθεση ανάπτυξης του συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα για τις υφιστάμενες αιτήσεις. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καινούρια πλατφόρμα είναι απαραίτητη λόγω του τεράστιου όγκου αιτήσεων που βρίσκονται στην Αρχή, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν περίπου 1.750 αιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοβουλία του Ρυθμιστή συνάδει και με τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΝ, καθώς το πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί να τροποποιηθεί κατάλληλα στην αμέσως επόμενη φάση, δηλαδή όταν θεσπισθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του περιβαλλοντικού σχεδίου νόμου του υπουργείου, για τη διεκπεραίωση τότε των αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Όσον αφορά το υφιστάμενο καθεστώς και τον έλεγχο των 1.750 περίπου φακέλων αδειοδότησης, στην απόφαση έγκρισης της δαπάνης επισημαίνεται πως η σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας που θα επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο, και η χορήγηση αδειών παραγωγής σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα να ωριμάσουν αδειοδοτικά πολύ πιο σύντομα αρκετά έργα ΑΠΕ, δίνοντας εν συνεχεία τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί η Αρχή.

Έτσι, τα έργα αυτά θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό, γεγονός που εκτιμάται θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί, όπως συμπληρώνει ο Ρυθμιστής, σύστημα όπου θα μπορεί να αξιολογήσει με απόλυτη διαφάνεια, αξιοπιστία και ακρίβεια όλες τις αιτήσεις με βάση το εν ισχύι θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Για το λόγο αυτό απαιτείται η ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία η οποία διαθέτει τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη παρόμοιων έργων και την δυνατότητα να ανταποκριθεί εν μέσω των ιδιαίτερων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ολοκληρώνοντας το έργο αυτό εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Απλούστευση του πρώτου σταδίου αδειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, η ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου αποτελεί «κλειδί» για τη δραστική απλοποίηση του πρώτου σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών, με την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, κάθε διαδικασία που αφορά αυτό το πρώτο βήμα θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω του Μητρώου. Έτσι, μέσω της πλατφόρμας κάθε επενδυτής θα μπορεί π.χ. να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης στην περίπτωση απόρριψης, ή να ζητά παράτασης της ισχύος της Βεβαίωσης.

 
Πηγή: https://worldenergynews.gr/index.php?id=44265 (άρθρο του Κ. Δεληγιάννη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά