Αύξηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών χάρη σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς βιώνει μια νέα επενδυτική άνοιξη, η οποία σε αντίθεση με τη φούσκα του πρόσφατου παρελθόντος, βασίζεται σε πιο στέρεες και βιώσιμες βάσεις. Μάλιστα όπως έδειξε και η πρόσφατη μεικτή δημοπρασία της ΡΑΕ, οι τιμές αποπληρωμής για τα νέα έργα είναι πιο ανταγωνιστικές από την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος).

Πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ, κατά την οποία ανακοινώθηκε η συνεργασία με τις εταιρείες Jinko Solar και Huawei για τη διάθεση φωτοβολταϊκών πλαισίων και converters, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απόδοση, την παραγωγή και τα έσοδα των ιδιοκτητών φβ πάρκων.

Ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές; 
Στα πάνελ
1)    καταγράφεται στροφή στα μονοκρυσταλλικά πάνελ μεγαλύτερης ισχύος
2)    εισάγονται στην αγορά τα πάνελ διπλής όψεως (bifacial)
3)    ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα half cell 

Πέρυσι υπήρχε ισορροπία μεταξύ μονοκρυσταλλικών και πολυκρυσταλλικών πάνελ ωστόσο από το 2019 αναμένεται να κυριαρχήσουν τα μονοκρυσταλλικά και ήδη στην Κίνα τα εργοστάσια παραγωγής επενδύουν πλέον μόνο στα μονκρυσταλλικά.

Για τα διπλής όψεως, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και σταδιακά λανσάρονται στην αγορά, οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν έως και το +25% 

 

Μεγάλη αλλαγή που επίσης παρατηρείται είναι το πέρασμα από τα πάνελ των 60 στα 72cells.

Επίσης μεγάλο μερίδιο κερδίζουν και τα πάνελ half cells, ιδιαίτερα για πάρκα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σκίασης ή είναι εκτεθειμένα σε φθορές αφού περιορίζουν σημαντικά τη ζημιά για τον παραγωγό. 

Στους inverters καταγράφεται σημαντική μείωση του κόστους που από το 70% του κόστους του πάνελ πλέον έχει πέσει στο 45%. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη στροφή στους inverter των 1500 volt που ειδικά στα μεγάλα έργα μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απόδοση από 0,44 έως και 0,7 λεπτά /watt. 

Τέλος φαίνεται να επικρατούν οι string inverters έναντι των κεντρικών.

 

Πηγή: capital.gr, άρθρό του Χάρη Φλουδόπουλου

 

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά