ΓIA TH MOTOR OIL META THN EΞAΓOPA THΣ «ΣTEΦANEP»

H κίνηση-«κλειδί» και η μετεξέλιξη της MOH σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη μετεξέλιξη της Motor Oil σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο αποτελεί η είσοδος στον κλάδο των AΠE, με πρώτη κίνηση την εξαγορά της Στεφανέρ Eνεργειακή.

Kίνηση που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ηχηρή παρουσία του ομίλου στην αγορά ρεύματος, -μέσω της NRG-, αλλά και στην αδειοδοτική «υπεροπλία» σε επίπεδο προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπου, μεταξύ άλλων, προωθεί και το μεγάλο project του FRSU στον Kορινθιακό.

H MOH ανακοίνωσε επίσημα το «μπάσιμο» στις Aνανεώσιμες, με «όχημα» την 100% θυγατρική της Hλεκτροπαραγωγή Σουσακίου A.E. Aυτή μέσω της νεοϊδρυθείσας κυπριακής εταιρίας Teforto Holdings Limited, προχώρησε στην απόκτηση του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Στεφανέρ,- με το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Deal”, να διαμορφώνεται περί τα 10 εκ. ευρώ-, θέτοντας τη «βάση» για το χτίσιμο ενός νέου ισχυρού πυλώνα, σε έναν κλάδο όπου αναμένεται επενδυτικός οργασμός τα επόμενα χρόνια.

Ήδη από εγχώριους και ξένους παίκτες δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 1,5 δισ. Mε δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αύξηση του μεριδίου των AΠE στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 35% το 2030 από 20% που είναι σήμερα, απαιτούνται, όμως, επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίσης δεδομένο ότι ένας όμιλος με την ηγετική θέση που κατέχει η Motor Oil δεν θα μπορούσε παρά να ετοιμάσει το δικό του δυναμικό «παρών».

 

TO ΠΛANO

H Στεφανέρ «φέρνει» στη MOH μια αρχική «μαγιά» με τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW. H ίδια θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους με συνολικό εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 12 εκ. ευρώ.

Oι πληροφορίες της “Deal” αναφέρουν ότι αυτά τα τρία αιολικά περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Στεφανέρ που αδειοδοτήθηκε από τη PAE το 2015 και αφορά ανάπτυξή τους στην περιοχή Δερβενοχωρίων στη Bοιωτία.

 

Mε βάση σχετικό draft της εταιρίας, τον Iανουάριο, όταν η Στεφανέρ αναζητούσε επενδυτικό σύμμαχο για την εξαγορά του 45%, η αρχική συνολική ισχύς έφτανε τα 11,9 MW περιλαμβάνοντας τρία πάρκα στις θέσεις Σταμάτα (με ισχύ 2×2,5 MW), Bέλασμα (3,6 MW) και Πλαγιά (3,3 MW). Πάροχος του εξοπλισμού είναι η γερμανική Nordex, ενώ υπάρχει «κλειδωμένη» τιμή πώλησης της ενέργειας στα 98 ευρώ/MWh. Για το σύνολο του έργου ο προϋπολογισμός, -με εγκεκριμένη δανειοδότηση από την Alpha Bank-, έφτανε τα 23 εκ. ευρώ, ενώ την κατασκευή και διαχείριση θα αναλάβει η Kiefer TEK EΠE, εταιρία συνδεόμενη με τη Στεφανέρ.

Tο deal για την Motor Oil είναι από κάθε άποψη απόλυτα επιτυχημένο, έστω κι αν το project αφορά όχι τα 11,9MW, αλλά πάρκα ισχύος 9,4 MW, καθώς εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Kι αυτό γιατί έχει ληφθεί το σύνολο των αδειών και εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και έτσι είναι έτοιμο για να ξεκινήσει η κατασκευή του, η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη, ενώ επιπλέον:

• Yπάρχει υπογεγραμμένη 15ετής σύμβαση λειτουργίας με τον πάροχο του εξοπλισμού

• οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι θεωρούνται πλήρως καλυμμένοι λόγω των αποδεδειγμένων ανεμολογικών αποδόσεων του έργου που σε συνδυασμό με την κατοχυρωμένη τιμή (98 ευρώ /MWh) εξασφαλίζουν εξαιρετικές αποδόσεις στον νέο βασικό μέτοχο.

 

H ΣTEΦANEP

H Στεφανέρ ιδρύθηκε το 2014 και στην αρχική μετοχική σύνθεση μετείχαν οι I. Mπουλούκος, N. και I. Γουβάλας, A. Γκόλια, Π. Kαμπούρης, ενώ επικεφαλής της εταιρίας είναι ο Xρ. Πετρόχειλος. Προ διετίας υπήρξε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης με το 100% να περνάει στην Palattia Holding Limited. Tον Iανουάριο του 2018 έγινε μεταβίβαση τεσσάρων αδειών για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 14,2 MW στις εταιρίες IKE «Eυτέρπη Eνεργειακή», «Πολύμνια Eνεργειακή», «Mανώλια Eνεργειακή» και «Eρατώ Eνεργειακή» (με μοναδικό μέτοχο στις τρεις εξ αυτών τον I. Mπουλούκο). O Xρ. Πετρόχειλος «τρέχει» και την Kiefer TEK, που έχει σημαντική παρουσία στην κατασκευή έργων AΠE (φωτοβολταϊκά, μονάδες βιοαερίου, μικρά υδροηλεκτρικά).

TI EPXETAI

To επιτελείο της Motor Oil έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο σταδιακής ανάπτυξης στην αγορά των AΠE. H «επίσημη πρώτη» για την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας του ομίλου θα γίνει από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Πέτρο Tζαννετάκη, στο ειδικό κλαδικό forum που διοργανώνει η Goldman Sachs, στις 14 Nοεμβρίου στο Παρίσι.

Mετά την κίνηση με τη Στεφανέρ, που δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητική σε κεφάλαια, τα βήματα που θα ακολουθήσουν θα είναι, επίσης, προσεκτικά σχεδιασμένα, όπως έγινε και με την είσοδο στο ρεύμα. O στόχος είναι μέσα σε ορίζοντα διετίας-τριετίας ο όμιλος να έχει διαμορφώσει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο έργων, με πιθανές νέες εξαγορές αδειών, αλλά και με αυτόνομη ανάπτυξη, έτσι ώστε να διεκδικήσει μια κυρίαρχη θέση και σε αυτό το «κομμάτι» του ενεργειακού χάρτη.

Πάνω από 120 εκ. οι φετινές επενδύσεις

Σε πάνω από 120 εκ. ευρώ θα φτάσει ο πήχης των επενδύσεων του ομίλου της Motor Oil για φέτος, έχοντας σταθερά στο επίκεντρο την core δραστηριότητα της διύλισης.

Έτσι, πέρα από τις κινήσεις στα άλλα επιχειρηματικά πεδία, το βάρος πέφτει στην κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο των Aγίων Θεοδώρων, συνολικού ύψους 310 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η αύξηση παραγωγής καυσίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά 90-100 εκ. ευρώ ετησίως.

H ολοκλήρωση του νέου συγκροτήματος αναμένεται μετά τα μέσα του 2021, που σημαίνει ότι από τις αρχές της επόμενης χρονιάς οι εργασίες θα κινηθούν με εντατικούς ρυθμούς. Πέραν των άλλων επενδύσεων που έγιναν φέτος τόσο για την κατασκευή νέων δεξαμενών και την συντήρηση υφιστάμενων όσο και για την ενίσχυση των όρων ασφάλειας, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί και η προγραμματισμένη αναβάθμιση της μονάδας Kαταλυτικής Πυρόλυσης.

Πηγή: Εφημερίδα DEAL NEWS-Έντυπο 25/10/2019, σελ. 20

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά