Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ για επιστροφή των εγγυητικών στους επενδυτές ΑΠΕ

Με τροπολογία που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό επιλύεται, όπως φαίνεται, η εκκρεμότητα της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στα έργα που δεν επιλέγονται κατά τους διαγωνισμούς ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress αυτό θα γίνει σύντομα και πάντως πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής που λήγει στις 5 Ιουνίου.

Το θέμα θεωρείται πολύ σημαντικό για τους επενδυτές που περιμένουν αγωνιωδώς την επίλυσή του, καθώς  θεωρούν ότι το ισχύον σήμερα καθεστώς δημιουργεί αρνητικό υπόβαθρο για την ίδια την απόφαση των διοικήσεων των εταιρειών σχετικά με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Και ως εκ τούτου για αυτή καθεαυτή την επιτυχία των διαγωνισμών.

Εκείνο που ζητούν οι επενδυτές (το έχουν άλλωστε ζητήσει και επίσημα οι φορείς εκπροσώπησης του χώρου των ΑΠΕ) είναι μια επιχείρηση που έχει υποβάλει εγγυητική επιστολή για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ) να δικαιούται να της επιστραφεί, εφόσον συμμετέχει στην ανταγωνιστική διαδικασία και δεν επιλεγεί.

Άλλωστε, στον πιλοτικό διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά, τον Δεκέμβριο του 2016, υπήρχε από πριν η σαφής πρόβλεψη επιστροφής της εγγυητικής.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επιστροφή της εγγυητικής, θα συνεπάγεται και απώλεια των όρων σύνδεσης του έργου ώστε να μην καταλαμβάνει ηλεκτρική χωρητικότητα που εμποδίζει άλλους επενδυτές να προχωρήσουν τις δικές τους επενδύσεις.

Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά