Μειώνονται οι ταρίφες αναφοράς για τις τεχνολογίες ΑΠΕ που δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς – Έρχεται νέα Υπουργική Απόφαση

Ένα βήμα πριν την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναπροσαρμόζονται οι τιμές αναφοράς που «κλειδώνουν» οι σταθμοί ΑΠΕ οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, βρίσκεται το ΥΠΕΝ.

Ο λόγος για Μικρά Υδροηλεκτρικά, σταθμούς Βιομάζας, Βιαερίου, Γεωθερμίας κ.λπ., αλλά και για αιολικά κάτω από 3 MW (6 MW για τις ενεργειακές κοινότητες), καθώς και για αιολικά μεγαλύτερα των 3 MW που έχουν υπογράψει συμβάσεις ΣΔΙΠ το 2016 και δεν έχουν ακόμα ηλεκτριστεί.

Οι νέες τιμές αναφοράς θα ισχύουν για έργα που θα ηλεκτριστούν και θα κλειδώσουν τιμή μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Οι υφιστάμενες τιμές αναφοράς έχουν καθοριστεί με το νόμο 4414 του 2016 και δεν έχουν αναπροσαρμοστεί έκτοτε, παρά μόνον για τα αιολικά που υπέστησαν μείωση με σχετική περυσινή απόφαση.

Ο νόμος προβλέπει αναπροσαρμογές με Υπουργική Απόφαση, δυνατότητα που αξιοποιεί τώρα το ΥΠΕΝ, προκειμένου να ορθολογικοποιήσει τις τιμές με τις οποίες αμείβονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες ΑΠΕ, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, λόγω  ιδιαιτεροτήτων, δεν υπόκεινται στον ανταγωνισμό των διαγωνισμών, όπως ισχύει για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις που θα εισαγάγει η Υπουργική Απόφαση θα είναι σημαντικές, ξεκινώντας από τα επίπεδα του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων:

·         Για τα αιολικά εκτός διαγωνισμών, από 60 KW έως 3 MW (για ενεργειακές κοινότητες έως 6 MW) η τιμή αναφοράς είναι τώρα 79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για αιολικά της ειδικής κατηγορίας που έχουν υπογράψει συμβάσεις ΣΔΙΠ το 2016 η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για τα υδροηλεκτρικά κάτω από 3 MW  η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για τα υδροηλεκτρικά από 3 έως 15 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για βιομάζα ή βιορευστό χωρίς αεριοποίηση μικρότερη το 1 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 184 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για βιομάζα ή βιορευστό με αεριοποίηση μικρότερη το 1 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 193 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για βιοαέριο από βιομάζα μικρότερη των 3 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 225 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για βιοαέριο από βιομάζα μεγαλύτερη των 3 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για τα γεωθερμικά κάτω από 5 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 139 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

·         Για τα γεωθερμικά πάνω από 5 MW η τιμή  αναφοράς είναι τώρα 108 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW τα οποία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, η τιμή αναφοράς δεν καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά προσδιορίζεται από μεθοδολογία που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων διαγωνισμών φωτοβολταϊκών.

Πηγή: https://energypress.gr/news/meionontai-oi-tarifes-anaforas-gia-tis-tehnologies-ape-poy-den-symmetehoyn-se-diagonismoys (άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά