[breadcrumbs_shortcode]

Με διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα αιολικών και φωτοβολταϊκών θα κλείσει το 2018

Με διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα αιολικών και φωτοβολταϊκών θα κλείσει το 2018

Στα τέλη του 2018, και πιθανώς τον Δεκέμβριο, πρόκειται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ ο δεύτερος κύκλος διαγωνισμών για τα υπόλοιπα των αιολικών και φωτοβολταικών μεγαβάτ, τα οποία απέμειναν προς δημοπράτηση από τον πρώτο κύκλο, εκείνον της 2ας Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο διαγωνισμούς, ο ένας για 300 MW αιολικών πάρκων, ισχύος από 3 έως 50 MW έκαστο, και ο δεύτερος για 300 MW φωτοβολταικών σταθμών, ισχύος έως 20 MW.

Από τους διαγωνισμούς του πρώτου γύρου, δηλαδή του Ιουλίου, έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 193 MW φωτοβολταϊκών και 129 MW αιολικών σε σχέση με τα 300 MW που προέβλεπε η αρχική απόφαση Σταθάκη (22/3/2018) για κάθε μια από τις δύο τεχνολογίες.

Αν και έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο διαγωνισμοί, να ενισχυθούν με επιπλέον μεγαβάτ, κυρίως στα αιολικά πάρκα όπου υπάρχει πληθώρα ώριμων έργων, εντούτοις οι πληροφορίες του “Energypress” αναφέρουν ότι μια σειρά από νομικά ζητήματα, καθιστούν απαγορευτική την παραπάνω προοπτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών, προκειμένου για παράδειγμα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της “κατάληψης” του μεγαλύτερου μέρους του προς δημοπράτηση δυναμικού, από μία εταιρεία, στη μικρή κατηγορία των φωτοβολταϊκών.

Ταυτόχρονα, και προκειμένου να περιορισθεί το μπαράζ ενστάσεων που σπαταλά πολύτιμο χρόνο για τα στελέχη της ΡΑΕ, εξετάζεται να υιοθετηθεί η διαδικασία των τρίλεπτων παρατάσεων (κάθε νέα προσφορά ανανεώνει τον χρόνο υποβολής), όπως ακριβώς συμβαίνει με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Τι θα γίνει με τον κοινό διαγωνισμό αιολικών-φωτοβολταικών

Μπορεί τα υπόλοιπα του πρώτου διαγωνισμού, να προκηρυχθούν εντός 2018, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την τρίτη κατηγορία της απόφασης Σταθάκη. Αυτής, των κοινών διαγωνισμών, για 400 MW αιολικών άνω των 50 MW, και φωτοβολταϊκών άνω των 20 MW.

Αν και ο υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκης, είχε ανακοινώσει ότι και οι παραπάνω διαγωνισμοί θα προκηρύσσονταν εντός του έτους, οι πληροφορίες του “Energypress” αναφέρουν ότι μετατίθενται κατά πάσα πιθανότητα για τις αρχές του 2019.

Προς τα πίσω και ο διαγωνισμός για Νέα Μάκρη-Πολυπόταμο

Εντός του 2018 επρόκειτο να προκηρυχθεί και μια τέταρτη κατηγορία: Ο κοινός διαγωνισμός για το περιθώριο ισχύος που έχει μείνει κενό στο υποθαλάσσιο καλώδιο Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος, καθώς αρκετοί δικαιούχοι δεν είχαν καταβάλει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές. Το περιθώριο αυτό επρόκειτο να καλυφθεί από αιολικά και φωτοβολταϊκά στη νότια Εύβοια, την Άνδρο και την Τήνο.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τη ΡΑΕ η προκήρυξη να βγει το 2018, το πιθανότερο είναι ότι θα μετατεθεί και αυτή για τις αρχές του 2019. Η αιτία είναι ‘οτι η Αρχή δεν φαίνεται να έχει ακόμη αποκτήσει σαφή εικόνα για το πόσα ακριβώς είναι τα αιολικά πάρκα που είχαν δικαίωμα να συνδεθούν στο καλώδιο Νέα Μάκρη-Πολυπόταμος, αλλά παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους.

Πως είχε προκύψει η αδιάθεση ισχύς από το διαγωνισμό της 2ας Ιουλίου

Σημειωτέον ότι η αδιάθετη ισχύς αιολικών και φωτοβολταικών του διαγωνισμού της 2ας Ιουλίου, προέκυψε κυρίως λόγω της εφαρμογής του λεγόμενου κανόνα 75%.

Ειδικά στην περίπτωση των αιολικών, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και ήταν έγκυρες, είχαν υπερκαλύψει το όριο των 300 MW, και είχαν ανέλθει σε 308,68 MW.

Εξαιτίας όμως του συστήματος της ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοπρασίας που έχει επιλέξει η ΡΑΕ, ο κάθε διαγωνιζόμενος ξέρει πριν και κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας το μέγεθος του ανταγωνισμού.

Σε αυτή τη λογική, η ΡΑΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τεχνητά ένα ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού, έχει αποφασίσει να καθορίζει την ισχύ που τελικά θα κατανείμει, διαιρώντας το μέγεθος των έγκυρων αιτήσεων με το 1,75.

Έτσι, και με βάση τα 308,68 ΜW των έγκυρων αιτήσεων για αιολικά πάρκα, η ΡΑΕ είχε προκηρύξει 176,39 MW και τελικά επέλεξε 170,9 MW. Τα υπόλοιπα 129 MW αιολικών που δεν επελέγησαν είναι ώριμα έργα που συμμετείχαν προσφέροντας καλές τιμές, ωστόσο έμειναν εκτός, λόγω του κανόνα 75%.

Πηγή: energypress.gr (άρθρο του Γιώργου Φιντικάκη)