Νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ: Το «φάντασμα» των περιοχών NATURA πλανάται πάνω από την ανάπτυξη των αιολικών έργων

Έντονη ανησυχία διατυπώνουν, μιλώντας στο energypress, φορείς και εταιρείες της αιολικής ενέργειας ενόψει της έναρξης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της διαδικασίας αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το προηγούμενο – και υφιστάμενο –  5ετές Ειδικό Χωροταξικό που καταρτίστηκε το 2008 επί Δημήτρη Σιούφα έχει ήδη «λήξει» και το ΥΠΕΝ αναζητά σύμβουλο για να προχωρήσει στην αναθεώρησή του.

Η ανησυχία του κλάδου της «πράσινης» ενέργειας προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι, παρά τις διακηρύξεις για στήριξη και ανάπτυξη των ΑΠΕ, προ ολίγων ημερών ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης, το πρώτο από τα 12 περιφερειακά σχέδια που εγκρίνεται.

Στο Χωροταξικό της Κρήτης, όμως, περιλαμβάνεται απαγόρευση εγκατάστασης νέων σταθμών ΑΠΕ σε περιοχές του εθνικού σκέλους του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, δηλαδή στις λεγόμενες «περιοχές Natura».

Εάν εφαρμοστεί η απαγόρευση αυτή, σχεδόν το 70% του αξιοποιήσιμου δυναμικού της Κρήτης εξαιρείται από τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών και λοιπών σταθμών ΑΠΕ.

Μιλώντας στο energypress αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος βεβαιώνουν ότι το Ειδικό Χωροταξικό που ισχύει για όλη τη χώρα υπερτερεί του Περιφερειακού Χωροταξικού και συνεπώς ακόμα και μετά την υπογραφή του υπουργού δεν μπορεί να σταθεί στην πράξη η απαγόρευση εγκατάστασης σε περιοχές Natura.

Ωστόσο η έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού της Κρήτης δημιουργεί προηγούμενο και οι φόβοι αφορούν το πνεύμα που θα διέπει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Πολλώ μάλλον όταν είναι πολλά τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν στις αντιδράσεις εναντίον των… Βιομηχανικών ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται από τους επικριτές τους οι μεγάλες αιολικές επενδύσεις.

Η πίεση προς τον Υπουργό για αλλαγές επί το συντηρητικότερο στους όρους εγκατάστασης ΑΠΕ είναι δεδομένη, ενώ αντίδραση προς την άλλη πλευρά έχουν εκφράσει με υπομνήματα και παραστάσεις η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΕΣΗΑΠΕ και άλλοι φορείς της «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ, πουθενά στην Ευρώπη δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση σε περιοχές Natura, ενώ ειδικά στη χώρα μας μια τέτοια πρόβλεψη στην ουσία θα σταμάταγε ολοκληρωτικά την ανάπτυξη των αιολικών, δεδομένου ότι το δίκτυο Natura είναι ευρύτατο και οι περισσότερες περιοχές που έχουν τα κατάλληλα ανεμολογικά χαρακτηριστικά για εγκατάσταση αιολικών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι φορείς του κλάδου υποστηρίζουν επίσης ότι το υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό προβλέπει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε Natura, αλλά και εν γένει περιορισμούς (απόσταση 2 χιλιομέτρων από μνημεία, 500 μέτρων από το κοντινότερο σπίτι, μεγάλη απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών ενός πάρκου κ.λπ.) που οδηγούν ήδη στο να καθυστερεί πολύ η εγκατάσταση αιολικών. Ας σημειωθεί ότι ο ελάχιστον χρόνος από την αίτηση για άδεια παραγωγής μέχρι την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου είναι 5 χρόνια.

Πηγή: energypress.gr (άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά