Ο άνεμος μηδένισε την Οριακή Τιμή του Συστήματος τη νύχτα

Ένα μοναδικό φαινόμενο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για την προημερήσια αγορά του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου. Ειδικότερα το βράδυ της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου, ξημερώματα Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, στη 1 η ώρα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος ήταν μηδενική ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης, αλλά και της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ (αιολικά). 

Πιο συγκεκριμένα εκείνη την ώρα η αιχμή της ζήτησης βρισκόταν στα 4454MW ενώ στο σύστημα  ήταν ενταγμένες 12 θερμικές μονάδες, εκ των οποίων οι 8 λιγνιτικές και οι 4 φυσικού αερίου. Παράλληλα την επίμαχη ώρα (όπως και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας) είχαμε μεγάλη παραγωγή αιολικών στα 1721MW (στη διάρκεια της ημέρας έφτασε μέχρι και τα 2820MW όταν στο σύστημα μπήκαν και φωτοβολταϊκά). Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας είχαμε εξαγωγές (6,757 GWh), οι οποίες μάλιστα όρισαν για αρκετές ώρες την οριακή τιμή. Κατά μέσο όρο η ΟΤΣ, επηρεασμένη τόσο από τη μηδενική τιμή στη 1 τα ξημερώματα όσο και από τις χαμηλές τιμές τις υπόλοιπες ώρες της νύχτας (από 29 έως 33 ευρώ/MWh) διαμορφώθηκε στα 51,92 ευρώ/MWh. 

Γενικότερα την περασμένη εβδομάδα, τις ημέρες που είχαμε υψηλό αιολικό δυναμικό, που οδήγησε τις ΑΠΕ να προσφέρουν στο σύστημα για αρκετές ώρες ισχύ που ξεπέρασε και τα 3100MW, καταγράφηκε υποχώρηση της μέσης ΟΤΣ, η οποία έχει “φουσκώσει” λόγω CO2 τις τελευταίες εβδομάδες. Έτσι την περασμένη εβδομάδα η μέση ΟΤΣ κυμάνθηκε από τα 51,9 έως τα 66,03 ευρώ/MWh, ενώ από χθες έχει επανέλθει σε τιμές άνω των 70 ευρώ/MWh  (71,7 ευρώ/MWh  χθες και 74,8 ευρώ/MWh σήμερα).

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση των εξελίξεων στη χονδρεμπορική αγορά είναι ότι ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο, ενόψει target model,  τα διαπραγματευτικά χαρτιά των μεγάλων πελατών, της ΥΤ. Και αυτό διότι όσο η αγορά και οι τιμές της διαμορφώνονται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, τόσο οι πελάτες που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία θερμικών μονάδων στη διάρκεια των νυχτερινών ωρών της χαμηλής ζήτησης και των χαμηλών τιμών, καθίστανται αναγκαίοι για τους παραγωγούς. Για αυτό το λόγο άλλωστε σε αγορές της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, όπου υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις στους κώδικες, τα βράδια καταγράφονται ακόμη και αρνητικές τιμές, δηλαδή οι παραγωγοί πληρώνουν τους καταναλωτές για να απορροφούν την ενέργεια των εργοστασίων τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το υψηλότερο κόστος του σβησίματος και της επανεκκίνησης της μονάδας. 

Πηγή: energypress.gr – άρθρο του Χρήστου Στεφάνου
 

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά