Παράταση 6 με 12 μήνες στην προθεσμία σύνδεσής τους ζητούν οι επενδυτές ΑΠΕ που «πέρασαν» έργα τους στους διαγωνισμούς του 2019

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο energypress, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί αυτοί αδυνατούν να εγκαταστήσουν έγκαιρα τους φωτοβολταϊκούς και αιολικούς τους σταθμούς και κινδυνεύουν άμεσα να υποστούν ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι προμηθευτές και εργολάβοι παγκοσμίως «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας να εξασφαλίσουν την έγκαιρη προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και την υλοποίηση των σχετικών έργων σύνδεσης λόγω της αποδιοργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως αλλά και της αναστολής ή υπολειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Εκείνο που ζητούν, είναι την χορήγηση εύλογης παράτασης των υφιστάμενων προθεσμιών για την σύνδεση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών αυτής της κατηγορίας κατά τουλάχιστον 6 με 12 μήνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιχειρηματολογώντας για το αίτημά τους:

·         Για να επιτευχθεί η έγκαιρη σύνδεση των φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών τους επόμενους 6 με 18 μήνες απαιτείται ήδη από σήμερα η διασφάλιση παραγγελιών του σχετικού εξοπλισμού δια της καταβολής υψηλότατων χρηματικών ποσών σε προκαταβολές και λοιπές εξασφαλίσεις, τούτο όμως καθίσταται αδύνατο λόγω της άρνησης των κατασκευαστών και εργολάβων να επιβεβαιώσουν τις σχετικές παραγγελίες αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων να παράσχουν σχετική χρηματοδότηση.

·         Την ίδια στιγμή, κάθε προγραμματισμός για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών εγκατάστασης των σταθμών και των έργων σύνδεσης είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» εξαιτίας της πλήρους πλέον απορρύθμισης των – ήδη και προ κορονοϊού συχνά δυσλειτουργικών – δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, οι Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να αδυνατούν να εγγυηθούν την έγκαιρη αποπεράτωση των απαραίτητων έργων σύνδεσης λόγω έλλειψης μετρητικού εξοπλισμού και ένδειας προσωπικού. Δυστυχώς, η τραγική αυτή κατάσταση αναμένεται μάλιστα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η εξάπλωση και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες.

·         Δεν είναι όμως μόνο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταστραφούν οικονομικά· ή για απολύτως εξωγενείς παράγοντες αδυναμία τους να συνδέσουν έγκαιρα τους φωτοβολταϊκούς και αιολικούς τους σταθμούς θα σημάνει την απώλεια ζωτικών επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τόσο χρειάζεται η εθνική μας οικονομία, με άμεση συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων στον πολύπαθο κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα της χώρας μας.

·         Περαιτέρω, θα σημάνει την πλήρη αποτυχία των σχετικών ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατο να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για ένα νέο Green Deal που έχει θέσει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποτυχία αυτή θα εκπέμψει ένα ηχηρό αντι-επενδυτικό μήνυμα διεθνώς, με δραματικές συνέπειες που μέλλει να διαπιστωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, σε μία κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

·         Αναγνωρίζοντας την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν επειγόντως δραστικά μέσα, πολλές κυβερνήσεις και φορείς της ενεργειακής αγοράς παγκοσμίως έχουν ήδη αναγορεύσει την κατάσταση αυτή ως γεγονός «ανωτέρας βίας» και έχουν προβεί σε σχετικές παρεμβάσεις για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

·         Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η, άτεγκτη συνήθως σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι αναστέλλονται εν πολλοίς οι διατάξεις περί ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων στα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας.

·         Η προθεσμία εντός της οποίας ο παραγωγός οφείλει να συνδέσει το έργο του αποτελεί όρο για να λάβει τη λειτουργική ενίσχυση στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία όχι μόνο επιτρέπεται στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και οφείλει για τους λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που προαναφέρθηκαν, να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις δυσμενέστατες συνέπειες της πανδημίας αναφορικά με τους όρους χορήγησης της εν λόγω εγκεκριμένης ενίσχυσης των παραγωγών, αλλά και να διασφαλίσει την προαγωγή των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: https://energypress.gr/news/paratasi-6-me-12-mines-stin-prothesmia-syndesis-toys-zitoyn-oi-ependytes-ape-poy-perasan-erga (άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά