Σκέψεις για αύξηση της εγγυητικής συμμετοχής στους διαγωνισμούς των ΑΠΕ

Τη διασφάλιση ότι όσοι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση ΑΠΕ που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το εφέτος, θέλουν και μπορούν να υλοποιήσουν πράγματι τα έργα που πιθανόν «κερδίσουν», επιδιώκει να κατοχυρώσει κατά το δυνατόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως φάνηκε και κατά την παρουσίαση των προτάσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, στόχος κάποιων από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μοντέλο είναι να κινηθούν οι προσφερόμενες τιμές σε ρεαλιστικά επίπεδα που να επιτρέπουν την υλοποίηση των έργων. Αναφέρθηκε επί παραδείγματι ότι δεν είναι επιθυμητή η συμμετοχή κάποιων που πιθανόν να «ρίξουν» την προσφερόμενη τιμή για να πάρουν ένα έργο που θα επιχειρήσουν στη συνέχεια να πουλήσουν στρεβλώνοντας – κατά τεκμήριο – την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από ορισμένους συμμετέχοντες σχετικά με το ύψος της εγγυητικής, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αύξηση του ύψους της εγγυητικής σε σχέση με εκείνο που προτάθηκε από τη ΡΑΕ στην ημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς θα πληρώνουν τέλος συμμετοχής κατ᾽ ελάχιστο 1000 ευρώ, που θα υπολογίζεται κατ´αναλογία με την ισχύ του έργου, με τιμή 150 ευρώ ανά μεγαβάτ. Επίσης προβλέπεται εγγυητική επιστολή συμμετοχής που θα ανέρχεται στο 1% του συνόλου της επένδυσης (1000 ευρώ για ένα φ/β 100 kw και 125.000 για ένα αιολικό 10MW) αλλά και για τους μειοδότες εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στο 4% του συνόλου της επένδυσης (4000 ευρώ για ένα φ/β 100 kw και 600.000 ευρώ για ένα αιολικό 10 MW).

Αντίθετα, προβληματισμός υπάρχει σχετικά με το αν πρέπει τελικά να μειωθεί το ποσοστό πάνω από τη δημοπρατούμενη ισχύ που απαιτείται να εκδηλωθεί ως ενδιαφέρον σε κάθε διαγωνισμό. Το ποσοστό αυτό, στην πρόταση της ΡΑΕ, έχει καθοριστεί στο 80% με το σκεπτικό να εξασφαλιστεί ανταγωνισμός.  Δηλαδή για δημοπρατούμενη ισχύ 100MW θα πρέπει να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής για τουλάχιστον 180MW. Πρακτικά για τις δημοπρασίες των 300MW θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή στο διαγωνισμό 540MW ενώ για τις δημοπρασίες των 400MW θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή 720MW.

 

Πήγη: energypress.gr – άρθρο τουΘοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά