Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών – Οι υποψήφιες θαλάσσιες περιοχές

Και η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις θάλασσές της, τις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Ο τύπος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν αποκλείεται να εισαχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, όπως ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ο κ. Βερροιόπουλος μετέχοντας σε workshop που διοργάνωσε η Νορβηγική πρεσβεία και η ΕΛΕΤΑΕΝ το υπουργείο θα επιλέξει μία θαλάσσια περιοχή και για αυτήν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δημοπρασία για την τιμή αναφοράς των έργων. Θα συμμετάσχουν επενδυτές που έχουν αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τα βαθιά νερά της Ελλάδας, τα οποία δεν επιτρέπουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που απαιτούν θεμελίωση σε ρηχά βάθη. Θα προηγηθεί βέβαια η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρουν πηγές, η θαλάσσια περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική δημοπρασία θα έχει χωροθετηθεί και θα είναι μάλλον μία εκ των 12 ζωνών που είχε υποδείξει με μελέτη του το ΚΑΠΕ το 2010 όταν τότε επιδιώχθηκαν να θεσπιστούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Σκοπός επίσης του υπουργείου είναι στην περιοχή αυτή να υπάρχει και υφιστάμενη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση (καλώδιο) ώστε η δημοπρασία να αντανακλά το πραγματικό κόστος της τεχνολογίας και όχι κι εκείνο της διασύνδεσης. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές να κινούνται κάτω από τα 90 ευρώ ανά MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερόμενη τιμή ήταν μέχρι πρόσφατα η αφετηρία στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για τα χερσαία αιολικά πάρκα.

Ο κ. Βερροιόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι στο σχεδιαζόμενο ειδικό χωροταξικό για ΑΠΕ θα υπάρχει μέριμνα και για τις πλωτές ανεμογεννήτριες όπως και ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για τις θαλάσσιες περιοχές όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες ΑΠΕ.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι τεχνολογία που ουσιαστικά τώρα αναπτύσσεται και είναι ακόμα ακριβή σε κόστος. Ωστόσο, όπως τόνισε στη διάρκεια του workshop ο ο Arne Eik, εκπρόσωπος της νορβηγικής Equinor που ειδικεύεται στις πλωτές ανεμογεννήτριες, σκοπός είναι η μείωση της παραγόμενης ενέργειας στα 40 με 60 ευρώ ανά MWη στο τέλος της ερχόμενης δεκαετίας.

Στην ίδια εκδήλωση ο δρ Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ σημείωσε πως η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει ωριμάσει. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι πλωτές δεξαμενές έχουν να συνεισφέρουν σημαντικά και στην ανάπτυξη σχετικής ελληνικής βιομηχανίας συμβάλλοντας στο ΑΕΠ. Όπως είπε ο Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, στο κόστος των πλωτών αιολικών μόλις το 40% αφορά την προμήθεια της ανεμογεννήτριας, κάτι που σημαίνει πως το υπόλοιπο 60% του εξοπλισμού (π.χ. οι πλωτές εξέδρες ή τα συστήματα αγκύρωσης) μπορεί να δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Πηγή: www.energypress.gr, άρθρο του Κωνσταντίνου Φιλίππου

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά