Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει τη συνολική ισχύ για τα φωτοβολταϊκά σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.  

Σε διάστημα δυο μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται με ακρίβεια η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών σε MW, που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.  

Το ανώτατο όριο ισχύος θα είναι 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση και θα καλύπτει ως το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Με την ΚΥΑ εκτιμάται ότι θα μπορεί με ευκολία να ελεγχθεί η κάλυψη του ορίου του 1% σε αντίθεση με το παρελθόν που δεν ήταν σαφές πως θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος.   Σημειώνεται πως βάση για αυτούς τους υπολογισμούς θα αποτελέσουν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, ενώ θα ληφθεί υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη των φωτοβολταϊκών σταθμών.  

Στην ΚΥΑ θα μπορούν επίσης να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να ξηλωθούν για να γίνει εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.α.   Αναφορικά με το όριο του 1 MW ανά εκμετάλλευση, το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι αυτό επιβλήθηκε προκειμένου να μπει «φρένο» στην εγκατάσταση Φ/Β σταθμών μεγάλης ισχύος σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Στόχος των ρυθμίσεων είναι να ενισχυθεί η μικρή και διεσπαρμένη παραγωγή, ώστε οι αγρότες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για ηλεκτρικής ενέργεια, μειώνοντας έτσι και το κόστος παραγωγής.

Χωρίς αυτό το όριο, το πιθανότερο είναι να επωφεληθούν μόνο λίγοι μεγάλοι επενδυτές και όχι η μεγάλη μάζα των αγροτών.  

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς ΑΠΕ, επισημαίνεται ότι για εφέτος θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31-12-2019). Από το 2020 και μετά, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά εντός του πρώτου τριμήνου. Σε περίπτωση που η δήλωση καθυστερήσει έως και δύο μήνες, τότε προβλέπεται επιβολή προστίμου ίσο με 10 ευρώ ανά κιλοβάτ (kW) εγκατεστημένης ισχύος.

Πηγή: https://energypress.gr/news/koini-ypoyrgiki-apofasi-tha-kathorizei-ti-synoliki-ishy-gia-ta-fotovoltaika-se-georgiki-gi

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW

ENERGEIAKES KOINOTITES AGRINIO 95ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Keep & Pick 0,7MW

Keep & Pick 0,7MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 700kWp. Bρίσκεται στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Μαρκοπούλου του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και παράγει ετησίως

elΕλληνικά